Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Här är Sveriges bästa kött

Kött från sex uppfödare har nyligen belönats med kvalitetsintyget "Exceptionell råvara" – den absolut högsta råvaruklassen i Sverige, vilket bara ett fåtal når upp till varje år. Klassningen sker efter en noggrann provning av Sveriges kockelit vid det årliga Smakmötet.

Här är Sveriges bästa kött

Fakta Smakmötet

Smakmötet kan närmast liknas vid en svensk SM-final i köttkvalitet, där köttets utseende, mörhet, saftighet, konsistens och smak bedöms. Målet för uppfödarna är att nå minst 35 poäng. Ett dussin av landets främsta kockar utgör jury och smakdomare, som doftar, känner och smakar på köttbitar av ett 30-tal olika råvaror av fågel-, gris- och nötkött. Varje köttbit poängsätts individuellt; när resultat sammanställts är det en handfull som når upp till klassningen ”Exceptionell råvara”.

En av dem som kammade hem det åtråvärda intyget var Markus Lindström med sitt kött från en 114 månader gammal mjölkko av rasen SRB:

– Jätteroligt, det här är ett kvitto på att vi gjort rätt! Det skapar arbetsglädje och ger oss ytterligare motivation att fortsätta jobba med SRB-kor och köttkvalitet, säger Markus Lindström, som driver Böja Stommen Lantbruk norr om Skövde tillsammans med sin familj.
Den mjölkko som Markus tävlade med gav inte bara ett högklassigt kött, hon hade dessutom fött fyra kalvar och levererat 61 000 kilo mjölk under sin levnad.
– Hon var en stark och klok ledarko, och hon slutgöddes under 14 månader. 

Ytterligare en leverantör av nötkött fick två biffstockar klassade som Exceptionell råvara, nämligen företaget Reco Meat som bland annat står bakom nordisk Wagyu, som fick den allra högsta poängen för två korsningar mellan japansk Wagyu och Angus. En av uppfödarna var Jan Karlsson, grundare av Gröna Gårdar, som fött upp korsningsdjuret på sin gård utanför Uddevalla i Bohuslän. 

Två grisuppfödare kammade också hem den heta utmärkelsen: Erika Buskas-Wulff på Närsjö gård i Sörmland med sin renrasiga Mangalitza kastrat, och Maria Ekholm på Blekslättens gård i Dalsland med en renrasig sugga av samma ras.
Mangalitza är en ullig grisras med mycket insprängt fett i musklerna som bidrar till de höga smakerna. 
– Det bästa med Exceptionell råvara är det nätverk av stjärnkockar, uppköpare och kollegor som de här smakmötena ger, säger Maria Ekholm, som hela sex gånger tidigare nått den högsta kvalitetsklassen.

Maria och Björn Olsson på Viking Fågel utanför Munka Ljungby i Skåne fick också utmärkelsen med sin svenska Pekinganka. Företaget har eget slakteri på gården och helt egna foderrecept, där gårdens ankor får en blandning av korn, havre, majs och gräsmjöl.
– Vi är väldigt stolta över vår produktion och levererar till många av stjärnkrogarna. Det är gräsmjölet som ger ankorna den vackra gula färgen, säger Björn Olsson.

 

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Empack2019