Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Här blir bärrester nyttiga snacks

Pressrester från juice- och smoothietillverkningen blir till nyttiga snacks med hjälp av extrudering.
– Vi tror att vi kan ha en produkt på marknaden inom några år, säger Marie Alminger, biträdande professor i livsmedelsvetenskap vid Chalmers institution för biologi och bioteknik.

Här blir bärrester nyttiga snacks
Foto: Shutterstock.

Bärresterna som blir över i juice- och smoothietillverkningen innehåller många näringsämnen och fibrer. Men resterna går till spillo. Nu har forskare, med Chalmers i spetsen, tagit fram en metod för att göra resterna till nyttiga snacks.

– Vi blev ganska förvånade över hur bra det blev, men kände att vi ville vidareutveckla genom att finjustera smaken och se om det kunde bli ännu bättre, säger Marie Alminger, biträdande professor i livsmedelsvetenskap vid Chalmers institution för biologi och bioteknik samt koordinator för den europeiska satsningen Ecoberries.

Genom att kombinera de näringsrika pressresterna av ekologiska blåbär med ekologiskt fullkornsrågmjöl och använda sig av tekniken extrudering har forskarna fått fram ett hälsosamt och näringsrikt snacks med hög fiberhalt och låg sockerhalt.

Extrudering innebär att man med värme och högt lufttryck framställer ett puffigt livsmedel som bevarar näringen och samtidigt har lång hållbarhet och används i dag för att göra bland annat majskrokar och havrepuffar.

– Extrudering fungerar bra ihop med bärpressrester, men det kan lika gärna handla om pressrester från äpplen eller andra frukter och grönsaker. Och efterfrågan på den här typen av produkter ökar. Vi tror att vi kan ha en produkt på marknaden inom några få år, säger Marie Alminger.

 

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Skeppsbron 28, 4tr
111 30 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: