Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Här blir gamla förpackningar nya accessoarer

Använda kaffeförpackningar får nytt liv i form av bland annat handväskor och pennfodral, i ett pilotprojekt i Finland som drivs av kaffeproducenten Paulig i samarbete med K-gruppen och Globe Hope.
– Vi vill utveckla produkter som syns i gatubilden, säger Seija Lukkala, vd för Globe Hope.

Här blir gamla förpackningar nya accessoarer
Foto: Paulig.

Tomma kaffeförpackningar...

...från Paulig kan återvinnas i såväl projektets återvinningskärl som i den vanliga plastinsamlingen. Eller om en sådan inte finns, i blandavfallet – då utnyttjas förpackningen i stället som energi.

I juni inledde K-gruppens, Pauligs och Globe Hope ett gemensamt projekt för cirkulär ekonomi, där man uppmuntrar konsumenter att returnera sina tomma kaffeförpackningar. Dessa ska sedan användas som råvara för nya produkter och accessoarer tillverkade av återvunnet material.

Kaffeförpackningar samlas in till slutet av året i K-Supermarketbutikerna i Nummela, Lempola i Lojo, Högfors, Vichtis och Veikkola, och levereras sedan till Globe Hope.

– Insamlingsprojektet har fått ett fantastiskt mottagande här på K-Supermarket i Veikkola. Den första veckan fick vi ihop 600 stycken, och nu i början av oktober har vi hunnit samla in omkring 3 000 tomma kaffeförpackningar, säger handlaren Cedrik Liljestrand på K-Supermarket i Veikkola.

Sammanlagt har 10 000 kaffeförpackningar samlats in på fyra månader, som sedan sorterats och rengjorts. Av dess tillverkas sedan bland annat handväskor, en hållbar butikskasse, ett pennfodral och en plånbok som ska säljas i de butiker som deltar i pilotprojektet samt i Pauligs och Globe Hopes nätbutiker.

– Vårt mål är att utveckla produkter som ska synas i gatubilden på ett nytt och trendigt sätt, säger Seija Lukkala, vd för Globe Hope,

AGNETA RENMARK

Annons: Krav
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Bergstrom & Hellqvist wide Nyhetsbrev