Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Här finns den röda tråden till framtidens förpackningar

Hållbar utveckling och framtidens utmaningar är i fokus under Empack på Malmömässan 6-7 februari. I samarbete med LivsmedelsFöreningen arrangeras även en halvdagskonferens i anslutning till mässan, med tre spännande talare från förpacknings- och varumärkesbranschen.

Här finns den röda tråden till framtidens förpackningar

Ann Lorentzon från forskningsinstitutet RISE, Hedvig Zubor från designbyrån A+X samt Zsófia Réger från Axfood är talarna som tar plats på scen under halvdagskonferensen som riktar sig till förpackningsutvecklare inom livsmedelsindustrin.

De har alla olika specialistområden och täcker tillsammans stora delar av livsmedelsförpackningen. Alla tre har dessutom ett tydligt fokus på framtidens förpackningsutmaningar. För deltagarna på konferensen utlovas ”ny förståelse för hur du hittar den röda tråden i din förpackning med ett starkt varumärke”.

– Betydelsen av design och varumärke är viktigare än någonsin, både i den fysiska och den digitala hyllan. Behovet av tydlighet har ökat exponentiellt samtidigt som varumärken behöver hitta nya sätt att skapa starka varumärkesupplevelser. Det är en spännande tid vi befinner oss i, säger Hedvig Zubor, vd på A+X.

Halvdagen kommer även behandla e-handelns nya krav på förpackningen. Hur förpackning kan fortsätta att vara attraktiv online när den tredimensionella känslan från den fysiska hyllan försvinner.

– E-handelstrenden inom dagligvaruhandel växer och vi kommer tittar närmare på hur framtidens förpackningslösningar inom e-handel kommer att se ut. Kommer allt behöva packas i en fyrkantig låda för att optimera? Eller finns det andra möjligheter som båda höjer konsumentupplevelsen samtidigt som den är hållbar, säger Zsófia Réger, förpackningsutvecklare på Axfood.

Dessutom blir det viktiga tankar kring det hetaste ämnet just nu: hållbarhet. Att agera hållbart handlar inte enbart om miljövänliga och återvinningsbara material, det även om att ha förpackningar optimerade och för rätt ändamål.

– Pratar vi hållbara förpackningar måste vi också prata produkter, eftersom förpackningens största bidrag till hållbarhet är att se till att den förpackade produkten kommer till avsedd användning. Under de förutsättningarna kan man sedan diskutera hur man kan optimera förpackningen. Och där finns en del att göra, säger Ann Lorentzon på RISE Bioekonomi.

Livsmedelshalvdagen är helt kostnadsfri för alla som är verksamma i branschen men kräver förregistrering.

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Empack2019