Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Här gör framtidens innovatörer upp i rafflande pitchtävling

En biologisk process som omvandlar avfall till mat, och favabönsprodukter som framtidens klimatsmarta proteinkälla. Det var vinnarna bland tio hållbara och innovativa affärsidéer och startups som presenterades i en pitchtävling under Livsmedelsdagarna i Tylösand.

Här gör framtidens innovatörer upp i rafflande pitchtävling
Här är hela gänget som deltog i pitchtävlingen. Klara Nilsson är tjejen i ljusblå skjorta längst upp till höger medan Ebba Fröling är den sittande tjejen i grönt till vänster. Foto: Anna K Sjögren.

Studenter, doktorander och entreprenörer bakom nya, spännande affärsidéer och färska startupföretag fick fem minuter var på sig att pitcha sina koncept inför deltagarna under Livsmedelsdagarna. Vinnarna vaskades sedan fram med hjälp av mentometeromröstning.

Vinnande bidrag bland studenter/doktorander var Klara Nilsson, doktorand i livsmedelsvetenskap vid SLU, som vill göra favabönor till framtidens gröna och hållbara matval.

– Vi behöver drastiskt ändra våra matvanor för att klara FN:s klimatmål. Favabönor har en hög proteinhalt på runt 35 procent, kan odlas här i Sverige och är en så kallad rotationsgröda som tillför näring till jorden, säger Klara Nilsson, och menar att den därför är ett klimatsmart alternativ till importerade sojabönor.

Genom att extrahera de olika komponenterna av bönan finns möjlighet att göra betydligt mer än bara mat:

– Skalen skulle till exempel kunna användas till förpackningsmaterial. Så en tänkbar framtida produkt kan vara en favabönsyoghurt som säljs i en förpackning gjord på favabönsskal, säger Klara Nilsson.

Vinnande bidrag bland startupsen blev det göteborgsbaserade företaget Mycorena, som skapar morgondagens protein från organiskt avfall. Det handlar om en biologisk process som tar hand om sidoströmmar från livsmedelsindustrier samtidigt som helt nya och näringsrika produkter skapas – bland annat proteinrikt djurfoder.

– Egentligen kan vi göra vilka produkter som helst, inte bara foder utan även mat för humankonsumtion, säger Ebba Fröling, som var på plats i Tylösand för att representera Mycorena – ett företag som startats av en handfull doktorander från olika länder som alla genomfört sin forskarutbildning inom resursåtervinning här i Sverige.

Idén går ut på att blanda avfall med vatten och tillsätta en särskild sorts svamp. Efter en till två dagar är vattnet rent samtidigt som man fått fram en produkt med upp till 60 procent protein och en hel del andra nyttigheter.

– Vi arbetar redan med flera stora företag inom livsmedelsindustrin där vi matchar avfall med produkt, säger Ebba Fröling.

AGNETA RENMARK

Annons: Krav
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Skeppsbron 28, 4tr
111 30 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: