Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Här odlas delikatesspotatis för både kung och fosterland

Brist på vatten på Gotland?
Nej då, problemet sitter bara i huvudet.
I alla fall enligt potatisodlaren Sten Wikström på Stora Tollby gård strax utanför Visby.

Här odlas delikatesspotatis för både kung och fosterland
Foto: Agneta Renmark.

Gotland runt

I samband med Almedalsveckan arrangerar LivsmedelsFöreningen studiebesök hos olika matproducenter på Gotland. Du som inte var med kan läsa om besöken här på sajten och i nästa nummer av Livsmedel i fokus.

På Stora Tollby gård odlas ungefär en procent av den samlade svenska potatisproduktionen. Här finns 35 olika potatissorter på totalt 200 hektar mark, och verksamheten omsätter 25 miljoner kronor.

– Vi producerar inte bulk utan delikatesspotatis och har till stor del valt att rikta in oss på restauranger, säger Sten Wikström, och berättar stolt att gården är mångårig potatisleverantör till Nobelfesten.

Och att man inte bara odlar potatis utan tar hand om hela värdekedjan – från eget utsäde och odling till skörd, lagring, storlekssortering med optisk teknik samt packning.

På Stora Tollby odlas även en hel del grönsaker såsom sparris, jordärtskockor och lök – premiumprodukter som både är eftertraktade av krogarna och av kunderna i den välbesökta gårdsbutiken.

Gården har drivits av familjen Wikström i tre generationer men numera heter huvudägaren Andreas Wiklund.

– Han började som sommarjobbare här på gården när han bara var 15 år. Sedan utbildade han sig till hortonom i Skåne och Köpenhamn och kom tillbaka med studieskulder och inget eget kapital, berättar Sten Wikström, och skrattar glatt.

För med hjälp av massor av driv och nya idéer har Anderas Wiklund både lyckats utveckla verksamheten och kunnat köpa den, en bit i taget. Ett lyckat exempel på ”generationsskifte”, alltså – om än inte inom familjen.

Hur var det då med vattnet? Ingen kan ju ha missat att det är rätt torrt på Gotland och att det där med bevattning är en svår nöt att knäcka.

– Det är ingen brist på vatten om man ser till att ta vara på nederbörden och lagrar den, säger Sten Wikström, som vallat upp två stora dammar på egendomen, dit allt överskottsvatten leds i stället för att rinna ut i Östersjön.

Att han är stolt över företaget han varit med att bygga upp går inte att missta sig på, även om han numera är pensionär ”och har lämnat över allt ansvar och bara gör det som är roligt”.

– När jag ser kungen sitta vid Nobelmiddagen och få vår potatis serverad på tallriken, då får jag nästan torka bort en tår i ögonvrån.

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Global Werbeagentur Nürnberg Nyhetsbrev Diversified (1)