Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Hon tror på chips från åkerböna

Linschipsen har fått svenska folket att äta linser som aldrig förr. Men snart blir de utmanade av chips från åkerböna.
– Vi har tagit fram en prototyp, säger Lina Svanberg, forsknings- och innovationschef på RISE.

Hon tror på chips från åkerböna
Lina Svanberg, forsknings- och innovationschef på RISE i Almedalen. Foto: Agneta Renmark.

Behovet av svenskodlade alternativ till sojabönor växer i takt med den ökade efterfrågan av hållbara och hälsosamma livsmedel. Och grödorna finns – kruxet är att det än så länge är så få som odlar dem. Liksom att det inte finns några anläggningar som kan processa proteingrödorna till lämplig råvara.

Detta framkom under ett seminarium i Almedalen på temat ”Maten, människan och klimatet – så får vi det att gå ihop”, där Lina Svanberg var en av dem som medverkade.

Hon leder projektet MegaLegumes – Svenska proteingrödor som industriråvara, ett EIP-Agri-projekt projekt som drivs av RISE Jordbruk och Livsmedel i samarbete med bland andra Nordisk Råvara och Lantmännen Cerealia.

Målet är att göra det möjligt för svenskt jordbruk att långsiktigt och storskaligt producera växtbaserad proteinråvara, inte bara baserad på åkerbönor utan även bland annat bondbönor och sötlupin. Projektet innefattar både råvaruberedning, produktutveckling och kommersialisering av färdiga produkter.

– Vi har riktat in oss på att utveckla några olika kategorier av livsmedel där köttsubstitut är en och snacks en annan.

Varför just snacks?

– För att det är tacksamt. Dels för att konsumenterna har lättare att ta till sig en ny råvara i form av snacks, dels för att det innebär att man jobbar med stärkelsedelen av bönorna, vilket är enklare än att jobbar med proteindelen.

Vilken är den största utmaningen med just åkerböna?

– Att lösa smakfrågan. Det finns en viss beska i åkerbönan som gör att det lätt blir en viss besk bismak i den färdiga produkten, men vi jobbar med det.

När är åkerbönan ett vanligt inslag i svenska matbutiker?

– Det dröjer inte länge, det handlar nog bara om ett par år. Jag har redan sett både knäckebröd bakat med åkerböna och rostade åkerbönor som snacks.

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Empack2019