Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Icas entreprenörspriser till nyodlare: ”Enorm efterfrågan”

Salladsodlaren Ljusgårda och svampproducenten Östgötasvamp utsågs på tisdagen till vinnare när Ica delade ut årets entreprenörspriser.
– Detta betyder mycket, säger Mahziar Namedanian på Östgötasvamp.

Icas entreprenörspriser till nyodlare: ”Enorm efterfrågan”
Vinnarna av Icas Entreprenörspriser: Andreas Wilhelmsson, vd på Ljusgårda, och Mahziar Namedanian, vd på Östgötasvamp.

I samband med Icas framtidsdag delades företagets entreprenörspriser ut för andra gången, i år i två varianter Årets lokala hjälte och Årets hälsoentreprenör.

– Entreprenörskapet är vår grund och det som Ica bygger på därför känns det alltid trevligt att kunna uppmärksamma andra entreprenörer, säger Ica Gruppens vd Per Strömberg, i samband med att priserna delas ut.

Ljusgårda med din toppmoderna inomhusodling av sallad utsågs till Årets lokala hjälte. I en före detta träindustri utanför Tibro odlar de nu sallad som säljs till butiker i regionen.

– Vi startade för två år sedan och efterfrågan har varit enorm, säger en glad Andreas Wilhelmsson, vd på Ljusgårda.

Ambitionerna är stora och redan nästa år väntas produktionen ha mångdubblats.

– Vi är som åtta moderna bönder och det känns kul att kunna visa att all innovation inte sker i storstäderna. Vi på ”slätta”, vi kan också.

Redan i dag levereras runt 1000 förpackningar sallad i veckan till lokala butiker. Men tanken är att snabbt skala upp och nå uppemot 25 000 förpackningar i veckan.

Årets hälsoentreprenör blev Östgötasvamp som odlar näringsberikad svamp. Bakom bolaget står bland andra Mahziar Namedanian, från början kärnfysiker men som tillsammans med några andra ingenjörer sadlade om och satsade på en kontrollerad odling av en förädlad svamp.

– Priset betyder mycket för oss, det är ett erkännande. Vårt mål är att producera näringsriktiga och goda svampar. Våra nuvarande svampar är D-vitaminberikade, och vi har mer på gång, säger Mahziar Namedanian.

 LARS WELIN

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Empack2019