Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Integrationsprojekt blir en vinstlott för livsmedelsbranschen

Tillväxtverket har beviljat drygt tre miljoner kronor till ett projekt som ska ge nyanlända kvinnor i Örebroregionen utbildning och samtidigt minska utanförskapet.
– Det kommer att leda till riktiga jobb inom livsmedelsbranschen, säger Annika Grälls på Alfred Nobel Science Park.

Integrationsprojekt blir en vinstlott för livsmedelsbranschen
Annika Grälls (till vänster) på Alfred Nobel Science Park är spindeln i nätet för ett utbildningsprojekt som ska hjälpa nysvenska kvinnor att komma ut i arbete inom livsmedelsindustrin.

Det är Alfred Nobel Science Park som, tillsammans med bland andra Hällefors kommun, EFS-projektet All in och Örebro universitet, har fått pengar för att skapa en specialanpassad livsmedelsutbildning som riktar sig till kvinnor med utländsk bakgrund som i dag står långt ifrån arbetsmarknaden.

– Det känns helt fantastiskt att vi kan dra i gång detta; en anpassad utbildning som kommer att leda till riktiga jobb, säger Annika Grälls, som hoppas att projektet kan dra igång direkt efter årsskiftet.

Utbildningen kommer att innehålla både teori och praktik och vara specialanpassad för så väl arbetsmarknaden som deltagarna. Projektet ska utföra tolv delkurser under tre månader med mellan åtta och tio deltagare åt gången. Insatserna kommer att vara helt gruppanpassade, praktiskt orienterade och fokus ligger på att få arbete via praktikplats.

– Många andra satsningar riktar sig till invandrarmän. Det här är ett bra sätt att få de nysvenska kvinnorna att komma ut på arbetsmarknaden i stället för att vara hemma, samtidigt som de lär sig språket och blir en del av det svenska samhället. När de här kvinnorna är färdigutbildade kommer de, med sina olika kulturella bakgrunder, att bli en fantastisk resurs för livsmedelsindustrin och bidra till tillväxt inom regionen, säger Annika Grälls.

I slutet av varje delkurs kommer deltagarna tillsammans med företag och offentliga kök att visa upp kunskaper och bjuda på produkter som utvecklats inom delkursen. Projektet knyter även an till ett annat projekt som drivs inom regionen: ”Hållbar offentlig gastronomi och gråärtans återkomst” (som Livsmedel i fokus tidigare skrivit om), som syftar till att utveckla klimatsmarta och näringsriktiga offentliga måltider.

– Det behövs många händer för att skala och förädla alla gråärtor som går åt i skolrestaurangerna; det är ett riktigt mathantverk.

En av företagarna i livsmedelsbranschen som har behov av arbetskraft och som gärna erbjuder praktikplats är Emanuel Eskilsson på det ekologiska bageriet Lokal. Han menar att det här projektet är precis vad branschen efterfrågar:

– Det är sådana här initiativ som vi lokala företag behöver, så att vi kan fortsätta utveckla vårt mathantverk och våra företag, men också stå för integration och riktiga jobb.

 

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Empack2019 Nyhetsbrev