Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Kampanj för schyssta produkter gjorde skillnad

Intresset för Fairtrade-märkta produkter växer. Tack vare kampanjen ”Schysst frukost och schyssta villkor i världshandeln” har försäljningen av rättvisemärkta varor tredubblats i vissa butiker.

Kampanj för schyssta produkter gjorde skillnad
Foto: Kristoffer Davidsson

Försäljningen av Fairtrade-märkta produkter har ökat under de senaste åren. Under 2017 var värdet av försäljningen av den typen av varor 3,8 miljarder kronor, en ökning på cirka sex procent i jämförelse med föregående år.

För att belysa vikten av schysst producerade varor har Fairtrade drivit en omfattande kampanj nu i höst, som engagerat både konsumenter och butikskedjor.

– Genom att utgå från temat ”Schysst frukost” hoppas vi att konsumenter har fått en ökad förståelse för hur deras val i butiken kan göra stor skillnad för att påverka världshandeln, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.

Hemköp har deltagit i kampanjen med sina 179 butikerrunt om i Sverige. De har även utmanat varandra inbördes om vem som ökar sin Fairtrade-försäljning allra mest. Vinnare blev butiken i Ellös på Orust, där försäljningen under kampanjveckan ökade med 151 procent i jämförelse med motsvarande kampanjvecka förra året.

– Det känns otroligt kul! Vi har arbetat med att informera kunderna om vad Fairtrade står för och på vilket sätt det gör skillnad. Vi har även jobbat en del med att lyfta storsäljare inom segmentet och bjudit på lite demos, säger handlaren Samir Cherif.

Handeln med Fairtrade-produkter i Sverige omfattar drygt 2 200 produkter, där de största produktgrupperna är kaffe, kakao, te, frukt, godis och blommor.

 

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström & Hellqvist
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Tetra Pak Nordic food industry kvadrat (1) Nyhetsbrev