Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Känsliga smaklökar ska prova premiumvatten i Stockholm

Snart samlas vattensommelierer, premiumvattenproducenter och distributörer från hela världen i Stockholm för att prova premiumvatten i kombination med mat. Från att främst ha setts som en traditionell törstsläckaren har vatten blivit en egen dryckeskategori.

Känsliga smaklökar ska prova premiumvatten i Stockholm

Inte bara vanligt vatten

The Water Studio fokuserar på dryckesutveckling baserat svenskt källvatten och kundinsikter. Först ut är Minvino – världen första serie vatten, skapad för att harmonisera med olika kategorier av vin. Minvino är föddes utifrån insikterna att vatten påverkar upplevelsen av vin i och med att mineralerna, pH-värdet, och den eventuella kolsyran i vattnet interagerar med vinets syra, tanniner och smakintensitet. Minvino vann World Beverage Innovation Awards 2018 som bästa Premium dryck.

Den 23-24 april arrangeras vattenfinsmakartävlingen The Fine Water Tasting & Design Award. Samma vecka äger även The Fine Water Summit rum i Stockholm, på temat ”Framtida trender inom premiumvatten”.

Bland mycket annat kommer det att bjudas på en nordisk avsmakningsmeny, skapad av Petter Nilsson från Spritmuseums restaurang, till vilken några av de internationella vattensommeliererna introducerar olika premiumvatten.

– Vi kommer att matcha menyn med både traditionella mineral- och källvatten samt ovanliga vatten från till exempel vulkaniska bergarter, glaciärer och regnvatten, säger Jeanette Fili, från företaget The Water Studio, som är medarrangör till eventet.

Jeanette Fili är Sveriges första vattensommelier och sitter med i juryn på The Fine Water Tasting & Design Award. Hon förklarar att man brukar dela in vatten i fem nivåer utifrån mineralitet, från mycket subtila vatten som exempelvis från glaciärer till mycket kraftfulla vatten från till exempel vulkanisk berggrund; mineralierna påverkar även vattnets textur.

– Vattnets terroir är ett allt vanligare uttryck när man pratar om vatten från olika ursprungskällor, både ovan och under jord. Vatten har fler likheter med vin än vi kanske tidigare har reflekterat över, säger hon.

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Empack2019