Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Kocklandslaget lagade Absolut mest klimatsmarta maten

The Absolut Company och Svenska Kocklandslaget prisas för att tillsammans ha serverat Almedalens mest klimatsmarta mat. I år var konkurrensen om utmärkelsen stenhård.

Kocklandslaget lagade Absolut mest klimatsmarta maten
gurka från Slite med yoghurt från Puttersjaus gård, dillblommor och tagetes. Foto: Carl Lemon.

Mer om priset

Utmärkelsen Almedalens klimatsmartaste mat delas ut för att uppmuntra Almedalsarrangörerna att göra klimatsmarta matval. Bakom priset står Svensk mat- och miljöinformation, Vegonorm, Greenpeace Sverige, Djurens Rätt, Medveten Konsumtion, Fores, Fältbiologerna, PUSH Sverige, Nyhetsmagasinet Syre och Jävligt Gott.

Maten som serveras under Almedalsveckan har under flera år utvecklats i en alltmer hållbar riktning med klimatsmarta ingredienser, kranvatten som serveras till, och inga alternativt biologiskt nedbrytbara tallrikar och bestick. I år var det ovanligt många arrangörer som satsade på växtbaserad mat, som generellt sett har låg klimatpåverkan.

Den allra mest klimatsmarta maten bjöd The Absolut Company på, i samarbete med Svenska Kocklandslaget under eventet Framtidens hållbara mat.

– Vi använde genomgående gotländska råvaror och har fokuserat på att undvika svinn. Vi har jobbat med hela råvaran. Till exempel använde vi rödbetor i en middagsrätt och pickade sedan blasten och serverade som tilltugg senare samma dag, säger lagledaren Fredrik Andersson.

När laget kom till Gotland i fredags visste de inte alls vad de skulle laga.

– Meny sattes efter att vi åkt runt och besökt olika gårdar och lokala matproducenter för att hitta det absolut bästa som ön har att erbjuda.

Kök för att preppa fick de låna av Patrik von Corswant, som driver Stafva Gård, varifrån de även hämtade ostar och ramslök.

Övriga producenter vars produkter de använde var mejeriprodukter från fjällkorna på Puttersjaus, grönsaker, örter och blommor från Stora Tollby Gård, Lilla Bjers och Röcklingers Handelsträdgård, surdegsbröd från Själsö Bageri, gurka från Slite Växthus och sparris från Stenhuse gård.

– Bara att få möjligheten att komma till Gotland och laga mat på alla unika råvaror som finns så här års är underbart och helt i linje med vår matfilosofi, säger Fredrik Andersson.

The Absolut Company, som är Sveriges största livsmedelsexportör, har ett större samarbete med Svenska Kocklandslaget ”för att tillsammans stärka måltidslandet Sverige”.

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Empack2019 Nyhetsbrev