Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Kolhydrater gör Sverige godare

”Kolhydraterna” är ett konto på sociala medier som porträtterar sötsaker som politiker.
– Vi vill sprida budskapet om ett godare Sverige, säger Klas Lindstrand, creative director på kommunikationsbyrån Delta Republic.

Kolhydrater gör Sverige godare

Sedan tidigt i våras har Kolhydraterna varit aktiva på Instagram och Facebook med diverse vallöften som "Mer kladd i kakan" och "Gör fettisdagen till allmän helgdag", utan att någon egentligen vetat varken vem avsändaren är eller vad som är syftet.

Nu kan Livsmedel i fokus avslöja att det är kommunikationsbyrån Delta Republic som ligger bakom tilltaget. Genom att porträttera sötsaker som politiker vill de propagera för ett godare Sverige.

– Vi upplever att samhället blivit hårdare och då ser vi den här kampanjen som en motvikt. Vi tror nämligen att godhet är grunden för en väl fungerande demokrati, säger Klas Lindstrand.

Han berättar att själva idén kom till av en slump.

– Det var en kollegas barn som hade lite svårt att hålla reda på alla olika namn på de politiska partierna och som på fullt allvar trodde att det fanns ett parti som heter Kolhydraterna. Det tyckte vi var lite kul och kände att vi kunde utveckla.

Samtidigt är ni ju kommersiella. Vem är kunden bakom?

– Vi har flera företag och varumärken inom godisbranschen som är med i det här projektet, såsom Nötcreme, Bubs, Toms och Candypeople. Vi kan tänka oss att även rätt många företag inom bageribranschen skulle kunna tänka sig att vara med på ett hörn – och det är ju inte för sent, säger Klas Lindstrand.

Målet är att Kolhydraterna, med sina i dag 500 följare på sociala medier, ska få flest följare av alla politiska partier. Dit är det dock ganska långt kvar.

– Å andra sidan är det ett tag kvar till valet också. Och fram till dess vill Kolhydraterna, som partipolitiskt obunden lobbyist, trycka på att kolhydrater ger godare medborgare och ett bättre samhälle.

Hur menar du då?

– Kolhydrater har länge varit ett utskällt begrepp, samtidig kan vi inte leva utan kolhydrater, säger Klas Lindstrand, och menar att ”fika” är synonymt med både kolhydrater och gemenskap.

–  Det är lättare att komma närmare andra människor när man fikar tillsammans, och det finns en annan gemenskap i kolhydrater än i en morot eller proteinbar.

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Empack2019