Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Kolhydraterna slår tillbaka

Efter år av proteinhets och tilltagande fettliberalism är det dags för kolhydraterna att kliva fram ut garderoben. Livsmedel i fokus tycker sig se flera tecken på att 2019 blir något av kolhydraternas revansch.

Kolhydraterna slår tillbaka
Foto: Mr Cake.

”Det är inte lätt att vara kolhydrat i dag” var en minnesvärd och träffande rubrik i Svenska Dagbladet för fyra år sedan. Artikeln handlade om hur hippt det var att käka protein på längden och tvären samtidigt som kolhydraträdslan och glutenskräcken bredde ut sig. 

Men det var då det.

För 2019 hinner knappt mer än börja innan en rykande färsk undersökning, som United Minds gjort på uppdrag av Brödinstitutet, visar att oron för att äta för mycket av socker och andra kolhydrater i princip har halverats under de senaste åren. Och den största minskningen ägde rum under förra året.

Lägg därtill flera spännande studier som pågår kring fullkornets förträfflighet och hälsobringande funktion – och inga fullkornsprodukter utan – just det – kolhydrater!

Ytterligare vatten på kvarnen (eller vi kanske hellre ska säga ”vete på kvarnen”) blev det ett par dagar senare, när ett par av Sveriges mest hypade konditorer, Roy Fares och Mattias Ljungberg som driver MR Cake i Stockholm, avslöjade att de tänker ta sitt kolhydratstinna koncept vidare ut i världen – med början i Göteborg i vår.

I en intervju i DI Weekend satte Roy Fares ned foten vad gäller rädslan för mjöl och socker, menade att den slagit över och börjar kännas lite mossig:

”Smak och njutning är också en del av hälsan!”

Och för mycket av det goda kan ju faktiskt vara alldeles underbart.

AGNETA RENMARK

 

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Empack2019