Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Kriget i mejerihyllan – ny rapport reder ut vilken mjölk som är bäst

Vanlig komjölk eller olika växtbaserade alternativ – vad är egentligen bäst ur hållbarhets- och näringsperspektiv?
En ny rapport som jordbruksexperten Gunnar Rundgren tagit fram på uppdrag av projekt Matlust i Södertälje visar att svaret på frågan är ganska komplext.

Kriget i mejerihyllan – ny rapport reder ut vilken mjölk som är bäst

Provsmakning pågår

I samband med att rapporten presenterades på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA, bjöds även på provsmakning av två spännande svenska produkter: Gräsbetesmjölk och en ny, innovativ dryck baserad på hampa.

”Mjölkprodukter och vegetabiliska alternativ till mjölkprodukter – miljö, klimat och hälsa” är namnet på rapporten som presenterades i går. Den tar ett brett grepp på hur produktionen av animalier och vegetabilier påverkar vatten, kretslopp av näringsämnen, biodiversitet, klimat och markens bördighet.

– Med tanke på att allt fler konsumenter i dag väljer bort mjölk mot andra alternativ såg vi ett behov av att göra en genomlysning av tillgänglig forskning som belyser alla aspekter i hela kedjan vad gäller miljö- och klimatbelastning samt hälsa av dessa livsmedel, säger Sara Jervfors, projektchef på Matlust.

En slutsats från rapporten, som är författad av Gunnar Rundgren, är att jämförelser av påverkan på miljö och hälsa av mjölk respektive vegetabiliska mjölkalternativ är komplext. Inom jordbruket finns produktionssystem på gårdarna och många flöden och interaktion mellan olika gårdars produktion och senare led i livsmedelskedjan. Det är därför svårt att isolera en produkt från sitt sammanhang, och förändringar på ett ställe kan ge oväntade effekter på annat håll. För det mesta är de ömsesidigt beroende av varandra, och vårt jordbrukssystem blir mer hållbart och mindre sårbart om vi kombinerar vegetabilier och animalier på ett klokt sätt.

– Det finns alltså inte någon motsättning mellan animaliska och vegetabiliska livsmedel vare sig i jordbruket eller på tallriken. Det är minst lika viktigt hur något är producerat som vad man väljer att äta eller dricka, säger Gunnar Rundgren.

Kostekonomen och frilansskribenten Anna K Sjögren har medverkat i rapporten för att utreda närings- och hälsoaspekterna av mjölk och vegetabiliska alternativ.

– De växtbaserade mjölkdryckerna är egentligen inte jämförbara med komjölk när det gäller näringsinnehåll i och med att de till största del består av vatten och en väldigt liten mängd ”råvara”. Men de är samtidigt ett bra alternativ för den som av olika skäl vill ha ett vegetabilisk alternativ som har samma användningsområde som mjölk, säger hon.

Ett glas mandeldryck innehåller knappt två mandlar medan havredryck innehåller en hyfsat stor mängd havre som bland annat bidrar med betaglukaner och prebiotiska fibrer.

I rapporten diskuteras även hur svenskt jordbruk skulle kunna se ut vid ersättning av nuvarande mjölkprodukter mot vegetabiliska alternativ och vilka kost- och miljöeffekter det kan ha. Frågor runt social hållbarhet, som sysselsättning, landsbygdsutveckling och sårbarheten i livsmedelskedjan behandlas också.

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Empack2019 Nyhetsbrev