Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Lakritsfabriken börjar odla lakritsrot på svensk mark

Kocken och sommelieren Martin Jörgensen, vd och grundare av Lakritsfabriken i Ramlösa, har länge haft tankar på att ta odla lakrits i större skala i Sverige. Nu håller hans dröm på att bli verklighet.

Lakritsfabriken börjar odla lakritsrot på svensk mark
Foto: Shutterstock.

Måndag 18 september sätts de första lakritsrotsplantorna i jorden i Ramlösa i Skåne.

– Efter att ha odlat lakritsrot hemma i min egen trädgård sedan 2014 så arrenderar vi nu åtta hektar mark utanför Helsingborg. På fälten kommer betande får att gå under tiden som lakritsroten växer till, helt naturligt. Detta blir norra Europas största lakritsrotsodling, säger Martin Jörgensen, som hoppas att den nya lakritsodlingen ska bli en destination för både turister och kunder som vill lära sig mer om lakrits; att känna, dofta, smaka och skörda svensk lakritsrot.

I framtiden, när plantagen tagit sig, kommer det även gå att köpa lakritsrotsplantor att plantera i sin egen trädgård. 

Lakritsfabriken i Ramlösa grundades 2011 och säljer premiumlakrits och lakritsråvaror för matlagning, bakning och desserter. Produkterna finns även i övriga nordiska länder samt i Tyskland, Schweiz, Spanien, England och USA.

– Jag välkomnar det här initiativet. Den nya lakritsodlingen kommer över tid att skapa fler arbetstillfällen och bli ett tillskott till Helsingborg som destinationsstad, säger Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg – och som även är den som får äran att klippa det berömda bandet tillsammans med Peter Danielsson i samband med invigningen av den nya lakritsodlingen.

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Skeppsbron 28, 4tr
111 30 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: