Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Livsmedelsdagarna: ”Maten är en byggsten för vår identitet”

Vårt förhållande till mat avslöjar mycket om oss själva och vår tid. Under Livsmedelsdagarna berättar journalisten Jenny Jewert om hur mat gått från att vara något livsnödvändigt till att betraktas som något potentiellt livsfarligt.

Livsmedelsdagarna: ”Maten är en byggsten för vår identitet”
Jenny Jewert, redaktör för boken Varning för mat. Foto: Agneta Renmark.

Mat är inte längre bara en byggsten för vår kropp utan en byggsten för vår identitet.

Det säger Jenny Jewert, redaktör för boken ”Varning för mat”, i vilken en lång rad journalister, forskare och andra experter belyser vår relation till mat ur olika perspektiv.

– Mat är den konsumtionsvara som ligger närmast oss själva. All konsumtion bygger våra identiteter men maten är unik på så vis att den rent fysiologiskt även bygger våra kroppar. Maten har laddats med så mycket värden, såsom etik, rättvisa, renhet och hållbarhet, att den blir en väldigt användbar produkt att bygga sin identitet utifrån.

Att vi alls kan välja och vraka bland alla matval har att göra med att vi lever i ett välfärdssamhälle där individualiseringen värderas högt – om man kan välja allt från partner till elleverantör så varför inte också välja sig egen diet?

– Vi är den nation i världen som värdesätter individualism allra mest så i vår kultur är det inget konstigt att ha en skräddarsydd diet, det är snarast en rättighet, säger Jenny Jewert.

Hur länge kommer den här diet-hajpen att hålla i sig?

– Tills vi får en matkris. Om tillgången på mat eller handeln med mat minskar, kommer många av dieterna försvinna. Men så länge vi lever i ett urbant välfärdssamhälle, som sätter individen före kollektivet, kommer dieterna att avlösa varandra. Drömmen om hälsa och ett långt liv är en urstark drivkraft i detta, säger Jenny Jewert. 

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Empack2019 Nyhetsbrev