Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Lokalt odlad sötpotatis: "En nyttig framtidsgröda"

Lokalt odlad sötpotatis gör just nu succé på Ica Supermarket i Borgholm.
– Vi har haft demos och provsmakningar av både soppa och kaka på sötpotatis, säger handlaren Richard Teern, som varit med och sponsrat den öländska försöksodlingen.

Lokalt odlad sötpotatis:
Nyskördad sötpotatis direkt från de öländska odlingarna. Foto: Helena Karlén.

Sötpotatisprojektet...

...sker i samarbete med Lantbruksuniversiteten SLU i Alnarp och Hushållningssällskapet. Till finansieringen bidrar Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter, Mörbylånga kommun, länsstyrelsen och handlaren Richard Teern, som driver Ica i Borgholm.

Under sommarsäsongen har inte mindre än 28 olika sorters sötpotatis provodlats på friland på Torslunda försöksgård på Öland. 

I slutet av september var det dags att skörda sötpotatisen, som nu säljs för omkring 40 kronor kilot på Ica Supermarket i Borgholm, som är med och stöttar projektet ekonomiskt. 

– Dels tycker jag att det är roligt att stödja lokala odlingsprojekt, dels tycket jag att vi av miljöskäl ska kunna erbjuda kunderna lokalt producerad sötpotatis som inte har färdats från USA, säger Ica-handlaren Richard Teern till Livsmedel i fokus.

Hur har odlingsförsöket utvecklats?

– I år har Torslunda försöksstation kunna leverera 1,2 ton sötpotatis till butiken. Det mesta har redan sålts. Men tanken är ju att odlarna på Öland ska anamma grödan och odla den kommersiellt. Jorden i Mörbylångadalen passar osedvanligt bra för just sötpotatis. 

Hur går det att få kunderna att förstå sötpotatisens fördelar?

– Mycket bra. Vi har haft demos och provsmakningar av bland annat sötpotatissoppa och sötpotatiskaka så kunderna har fått se hur användbar, och nyttig denna rotsak är, säger Richard Teern.

Cecilia Kilbride på Länsstyrelsen i Kalmar är den som leder det så kallade sötpotatisprojektet.

– Det är mycket som talar för att sötpotatis ska fungera både att odla och sälja i Sverige, säger hon.

Sötpotatis är nämligen inte bara en nyttig rotfrukt som stadigt växer i popularitet. Den tål även att lagras upp till ett år och passar bra in i växtföljden hos svenska jordbrukare. Och det finns dessutom möjlighet att utveckla produkter – inte bara själva rotknölarna utan även bladen, som till skillnad från vanlig potatis går att äta.

– I Sydostasien wokar man dem och det är jättegott, säger Cecilia Kilbride.

ANNA K SJÖGREN/SUSAN BERZELIUS

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev