Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Lupin vinner tävling om framtidens klimatsmarta mat

En lupinkräm med kejsarhatt från Nordisk Råvara AB vann förstapris i Vinnovas smakprovning av klimatsmart protein.

Lupin vinner tävling om framtidens klimatsmarta mat
Foto: Vinnova

Med i tävlingen var 14 bidrag gjorda på bland annat lupin, raps, musslor, bönor, mask och insekter. Vinnaren, Nordisk Råvara AB, har utvecklat en crème på kejsarhatt med lupin som bas. Den serverades som dressing på en liten miniburgarmeny.

– De har utvecklar en unik produkt som smakar bra och har enorm marknadspotential, säger Tareq Taylor.

På andra plats kom klimatsmart svampprotein, på tredje plats hakunafärs gjord på mjölmask och på delad fjärdeplats kom MusselUp proteinbar och proteinpralin gjord på mjölmask.

Tävlingsbidragen har utvecklats inom en satsning på att få fram klimatsmarta proteiner som alternativ till konventionell köttproduktion. Totalt har Vinnova finansierat 14 projekt som tagit fram ätbara prototyper.

För att konsumenterna ska välja de nya produkterna måste de smaka gott. Därför fick projekten delta i dagens smaktävling, där även matens konsistens, utseende och enkelhet vid tillagning bedömdes.

Jury:
Tareq Taylor, gourmetkrögare
Lina Gebäck, matkreatör
Mia Spendrup, vd i hotell- och restaurangbranschen
Charlotte Brogren, generaldirektör

Tävlingen genomfördes i samarbete med Restaurang- och hotellhögskolan, Örebro universitet.

Källa: Vinnova

Taggar

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Empack2019 Nyhetsbrev