Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Måltidsforskaren: ”Man kan inte äta sig bort från klimatkrisen”

När måltidsforskaren och historieätaren Richard Tellström summerar 2010-talet som gastronomiskt decennium kretsar mycket kring outsourcad shopping, smarta telefoner och växande e-handel. Men även kring hållbarhet och hälsa – och det individuella ätande som kommer att sätta ännu mer smak på nästa decennium.

Måltidsforskaren: ”Man kan inte äta sig bort från klimatkrisen”
Richard Tellström gör en kulinarisk summering av 2010-talet. Foto: Pontus Edman.

Vi säger grattis!

I går, 12 december, blev Richard Tellström invald som ny ledamot i KSLA, Kungliga Skogs- och lantbruksakademins Jordbruksavdelning.

Richard Tellström för bok kring allt som händer och sker inom matområdet. På så vis kan han förutspå olika livsmedelstrender och händelser – och även summera matåret som varit. Eller som han gjort nu, via en läsvärd artikel på Taffel.se: Sammanfatta hela det senaste decenniets matkulturella händelser.

Vad är det absolut viktigaste som påverkat matkulturen under 2010-talet?

– Utvecklingen av de smarta telefonerna och den växande e-handeln, och allt som är kopplat till detta. Butiker slog igen i snabb fart och ersattes av kaféer och restauranger. Och handlingen av mat outsourcades; vi köpte färdigpackade matkassar där någon annan valt vad vi ska äta till middag, och vi fick restaurangmat hemlevererad via cykelbud. Det är ett slags ”tjänstegastronomi” som har uppstått.

Det här med mat och klimat då?

– Klimatet är utan tvekan vår tids största fråga, inte bara under det här decenniet utan kommer sannolik att vara det under hela seklet. Vad gäller just matkulturen har klimatdebatten drivit på vegotrenden och gjort att individen avkrävts både ansvar och ställningstagande. Trenden är att man måste reflektera över sitt ätande, något som framförallt vi i västvärlden har möjlighet att ägna oss åt, säger Richard Tellström.

Han påpekar att det egentligen bara är under de tre, fyra senaste åren som vi alls talat om klimatet.

– Innan dess talade vi i princip bara om miljö. Vi har alltså gått från ett mer lokalt perspektiv till ett globalt. Men de stora globala utsläppsfrågorna handlar om kolkraft och tung industri – och det kan man inte äta sig bort ifrån genom att bli vegetarian. Ska man göra något som får verklig betydelse för klimatet så är det att införa Kinas ettbarnspolitik överallt.

Vad tror du om utvecklingen av vegotrenden?

– Man kan säga att den består av tre olika perspektiv: Att minska utsläppen av växthusgaser, att rädda djuren och att måna om den biologiska mångfalden. Det perspektiv som jag tror kommer att ”segra” är det sistnämnda. Det innebär att man gärna kan vara vegetarian men även att man i så fall även måste ha "en naturbetesköttätande kompis".

Vad kommer att påverka matkulturens utveckling under det kommande decenniet allra mest?

– Artificiell intelligens, inte minst vad gäller utvecklingen av gränssnittet i apparna i våra telefonen. Människor kommer att förstärka sitt individuella ätande för att uppnå den där åtråvärda hälsan och den smala, perfekta kroppen. Men bara under förutsättning att vi har en fortsatt god ekonomi. Skulle det bli krig eller någon annan form av större kris – ja, då blir det en helt annan utveckling av matkulturen.

AGNETA RENMARK

Läs Richard Tellström summering av 2010-talet på Taffel här!

 

 

 

 

Annons: Krav
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Skeppsbron 28, 4tr
111 30 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: