Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Många små matproducenter hotas av konkurs: "Fortsätt handla!"

Hallå där Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen som just nu bedriver kampanjen #fortsätthandla i sociala medier.

Många små matproducenter hotas av konkurs:
Livsmedelsföretagens Jimmy Sandell fortsätter att handla – och uppmanar oss alla att göra detsamma. Foto: Livsmedelsföretagen.

Vad vill ni med den här kampanjen?

– Vi vill uppmärksamma allmänheten och våra politiker på att många små livsmedelsföretag har det oerhört tufft just nu. Några har redan tvingats stänga och väldigt många står på konkursens rand. Men det är inte bara mörker, och som konsumenter kan vi alla vara med och göra skillnad och hålla företagen flytande tills krisen är över. Varje vetelängd, levain, hantverkskorv och suröl som vi köper från de små producenterna spelar roll.

 Vad är status för livsmedelsföretagen just nu?

– Framförallt är det konditorierna och bagerierna som är drabbade. Många av dem har tappat långt mer än hälften av sin omsättning, och det här är företag som även i bästa fall har väldigt små marginaler. Extra påtaglig är situationen för leveransbagerierna som över en natt förlorat hela sin kundstock i och med att många företagskunder låter sina anställda arbeta hemifrån. För konditorierna handlar det inte om hur många veckor till de kan hålla öppet utan hur många dagar. Samtidigt är det också många lokala livsmedelsföretag som vittnar om fantastisk stöttning från trogna och engagerade kunder, men totalt sett är läget extremt allvarligt för den här delen av livsmedelsbranschen. Vi har faktiskt aldrig varit med om något liknande.

 Vad hoppas ni uppnå med kampanjen?

– Vi vill uppmana alla att stötta sina lokala livsmedelsföretag genom att fortsätta handla och kanske till och med köpa lite mer än vanligt. Det kan vara det som räddar ditt lokala bageri, konditori, charkuteri, mejeri, musteri eller bryggeri från konkurs, och ser till att deras anställda inte blir av med jobbet. Hjälp butikerna med att undvika onödig köbildning och följ myndigheternas rekommendationer om att hålla avståndet, men fortsätt handla! Om du inte vill eller kan ta dig till butiken så erbjuder nu de allra flesta småföretag take away, hemleverans och andra kreativa metoder. Ta gärna en bild av det du köpt, lägg ut i dina sociala medier och tagga med #fortsätthandla. Om du så bara kan inspirera en till person att handla lite extra så har du gjort en jätteinsats. 

AGNETA RENMARK

Annons: Krav
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Skeppsbron 28, 4tr
111 30 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: