Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

MAT 2018 tog Växjö med storm

Eventet MAT 2018 i Växjö lockade omkring 50 000 besökare under den gångna helgen. Förutom försäljning av lokala och småskaligt producerade livsmedel bjöds på seminarier, tävlingar, och workshops.

MAT 2018 tog Växjö med storm
Matsvinnköket under Växjö MAT 2018. Foto: Anna K Sjögren.

MAT i Växjö är som ett "Matens Almedalen", där alla möjliga aspekter på mat och måltider är i fokus – allt från hälsa och smak till odling, livsmedelsproduktion och innovation.

En given publikdragare under eventet Matsvinnköket, där en rad kockar från både privat och offentlig sektor lagar mat av sådant som annars skulle slängts.

I år handlade det om närmare fem ton mat som kom från lokala livsmedelsbutiker, och där kändiskocken Tareq Taylor var en av dem som gästade köket.

– Det är egentligen sjukt att det slängs så mycket mat i butiker – mat som det egentligen är något fel på. Det kan vara de yttersta bladen på ett salladshuvud som behöver plockas bort eller en missfärgad bit på en frukt som skärs bort. Eller förpackningar med bulgur som blivit missformade under transporten eller charkprodukter där datumet fortfarande inte löpt ut, säger dietisten Kajsa Asp, som var konferencier och moderator – och som tycker att det egentligen borde finnas ett masvinnkök i varje stad varje dag.

– Det är klart att matsäkerheten alltid måste komma först, samtidigt får det ju inte gå till överdrift, säger hon.

”Redig mat från trakten” var också något som lockade många besökare att handla i de tillfälligt uppbyggda utställningshandlarna runt om i staden. Det är ett samarbete mellan LRF Sydost och Ica med syfte att underlätta för små och mellanstora matproducenter att få ut sina produkter i butikerna. 

Annons: Bergström & Hellqvist
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nordic food industry kvadrat (1) Tetra Pak Nyhetsbrev