Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Mat möter konst och design på nyrenoverade Nationalmuseum

På lördag öppnar Nationalmuseum igen efter flytt, renovering och ombyggnad. Då är det även premiär för krögaren Fredrik Erikssons nya museirestaurang – en mötesplats där mat, design och konst möter en bred publik från hela världen.

Mat möter konst och design på nyrenoverade Nationalmuseum
Efter fem års renovering av nationalklenoden. Krögaren Fredrik Eriksson (mitten) driver Restaurang Nationalmuseum, tillsammans med delägarna Bodil Stigsdotter och Patrik Högberg.

Efter fem års omfattande renoveringar och förberedelser öppnas Nationalmuseum återigen för allmänheten. Över 5 000 föremål från sex sekel visas i den nyrenoverade byggnaden som nu kan ta emot dubbelt så många besökare och visa tre gånger så mycket konst. Det är nämligen kocken och krögaren Fredrik Eriksson som ska driva den nya museirestaurangen, tillsammans med delägarna Bodil Stigsdotter och Patrik Högberg.

– Vi har sett fram emot den här dagen länge och är stolta och glada över att vi fick ta oss an det här hedersamma uppdraget, säger Fredrik Eriksson, som även driver Restaurang Asplund och Långbro Värdshus.

Restaurang Nationalmuseum är tänkt att bli en träffpunkt där konst och mat möts i inspirerande kombinationer. Salarna med högt i tak och generösa ljusinsläpp har utsikt över det Kungliga slottet. Inredningen av ny restaurang, bar och kafé samt restauranggods är utformat och specialframtaget av Matti Klenell, formgivare och konstnärlig ledare, tillsammans med TAF Arkitektkontor, Carina Seth Andersson och Stina Löfgren. 

– Det är en unik öppning och vi har fått vara med i hela processen så att form, design och funktion förenas, säger Fredrik Eriksson.

Målet är att skapa en plats där alla ska känna sig välkomna och avslappnade utan komplicerade menyer. Man väntar sig en bred publik med både svenska och utländska museibesökare, kulturintresserade och affärsfolk, unga som gamla.

Dagtid är restaurangen öppen för både museibesökare och förbipasserande gäster. På kvällarna efter museets stängning är det slutna sällskap som får tillträde till de historiska miljöerna för specialarrangemang.

Måltiderna på Restaurang Nationalmuseum skapas utifrån det svenska matarvet med inspiration från det franska och italienska köket. Det kommer serveras klassiska rätter i nutida stil med stor omsorg om råvara och matkomposition.

Med åren har Fredrik Erikssons matfilosofi allt mer influerats av hälsa och grönt, något som kommer att märkas i menyerna på museet: 

– Vi vill bjuda in till en härlig, god och okomplicerad måltid med ursprung i svenska råvaror och traditioner.

Annons: Nordic food industry fiskpinne
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Triolab Nyhetsbrev