Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Matnördarnas guide till julens mest smakrika läsupplevelser

Mat spelar en annorlunda huvudroll i en av årets mest omtalade böcker: "Ålevangeliet". Och Sara Sundquist, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen, tycker att det är snudd på tjänstefel att jobba med mat utan att ha läst Magnus Västerbros bok ”Svälten”‎. Här är fem aktuella böcker du inte vill missa att förföras av mellan julsillen och nyårsskumpan.

Matnördarnas guide till julens mest smakrika läsupplevelser
God läsjul och gott nytt bokår! Foto: Shutterstock.

I en allt mer uppkopplad värld behöver vi hitta stunder där vi lägger ifrån oss telefonen och lämnar datorn. Vad passar då bättre än att ta sällskap av en riktig bra bok, som både förundrar och förnöjer?

Här är heta boktips från kokboksexperten Pelle Agorelius, Sara Sundquist på Livsmedelsföretagen, matjournalisten Anna K Sjögren, Maria Sitell på Brödinstitutet och Livsmedel i fokus redaktör Agneta Renmark.

Ålevangeliet

Patrik Svensson har skrivit en ålens egen kulturhistoria med sådan kraft att han hyllats av kritikerna och belönats med Augustpriset. Ålen har fascinerat och gäckat naturvetare och filosofer genom årtusenden men blir här också en berättelse om ursprung, relationer och överlevnad. Existentiella frågor ställs på sin spets kring vad är det att vara ål och vad är det att vara människa – och om båda arternas dagar på den här jorden är räknade.

 Svälten: hungeråren som formade Sverige

Torka, hungersnöd och barkbröd. Författaren Magnus Västerbro‎ berättar om en av de värsta naturkatastroferna i Sveriges historia, missväxten under 1867-69, och hur dess effekter förstärktes av politiska felbeslut och misstag. En gastkramande historia som bara är fyra generationer bort, och som har en hel del att säga om varför dagens livsmedelsproduktion ser ut som den gör.

Myter och Maskiner – industrimatens ärorika historia

Bakom våra mest vardagliga livsmedel ligger en lång och fängslande historia. Matforskaren Andreas Håkansson målar upp de livsöden och vetenskapliga genombrott som lett fram till öl, ketchup, strösocker, formfranska och mycket mer. Det här är historien om vardagshjältarna på matbordet – och ett starkt slag för livsmedelsindustrin.

Middag med Mandela – möten, minnen och recept

Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl varvar barndomsminnen med recept och politiska tankar om mat och bjuder in läsaren till ett antal personliga och unika möten som på olika sätt har maten som utgångspunkt. Förutom att bjuda på en oförglömlig middag med Nelson Mandela spisar hon sallad med Göran Persson och äter hummus med Michael Bindefeld. Personliga matminnen varvas med recept på allt från norrländska glödhoppor till kubanskt fläsk.

 Krusbärsboken

Kocken och skribenten Jens Linder och forskaren Martin Ragnar ger sig i kast med ett av våra mest underskattade bär: krusbäret. Ett omfattande verk med en fin blandning av historia, botanik, matlagning och dryckesberedning. I boken finns även världens första recept på dillkött, där ättikan bytts ut mot – krusbär!

AGNETA RENMARK

 

 

Annons: Krav
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Skeppsbron 28, 4tr
111 30 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: