Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

MBA-stipendiet till Icas hållbarhetschef

Icas hållbarhetschef Maria Smith har fått MBA-stipendiet. Via utbildningen hoppas hon kunna integrera ledarskap och företagsfrågor med hållbarhetsarbetet.
– Det finns väldigt mycket kvar att göra, säger hon.

MBA-stipendiet till Icas hållbarhetschef

Maria Smith har jobbat med hållbarhetsfrågor på Ica sedan 2007. Samma år instiftade Dagens Industri tillsammans med utbildning.se och Handelshögskolan i Stockholm MBA-stipendiet där vinnaren får en 18 månader lång utbildning vid Handelshögskolan.

Det sporrade Maria Smith att söka.

– Jag har sneglat åt det där stipendiet i flera år, men nu kändes det som rätt tid att söka.

Och det blev succé. I hård konkurrens utsågs Maria Smith till vinnare.

– Det känns helt otroligt att jag får stipendiet, det trodde jag aldrig. Men Ica verkar inom en spännande bransch, hållbarhetsfrågorna är heta och uppenbarligen har jag gjort något rätt.

Nu väntar alltså, parallellt med jobbet, en 18 månader lång utbildning på Handelshögskolan där inriktningen kommer att ligga på att utveckla ledarskap, affärsmannaskap och kundfokus.

– Det kommer att bli en tuff period, men det är jag inställd på. Och jag är säker på att det kommer att vara värt insatsen, säger Maria Smith.

Vad hoppas du få ut av utbildningen som ni har nytta av inom Ica?

– Framförallt hur vi på ett bättre sätt integrerar affärskunskap och kundfokus med hållbarhetsfrågorna. Jag hoppas också att vi tydligt kan visa och mäta vilket värde hållbarhetsfrågorna har för hela affären i ett företag.

Vilket ansvar har dagligvaruhandeln i ett hållbarhetsperspektiv?

– Klimatet är en ödesfråga för branschen ur två perspektiv. Jorden måste orka producera även i morgon, därför måste vi värna om resurserna om vi ska kunna sälja mat i framtiden. Att jobba med hållbarhet blir också viktigare för att vinna konsumenternas förtroende och lojalitet. Framtidens konsumenter kommer att kräva ett större ansvarstagande från företagen. De företag som inte jobbar hållbart kommer på sikt att förlora sitt existensberättigande.

Hur långt tycker du att svenska kedjor har kommit i hållbarhetsfrågorna?

– Väldigt långt, men det finns fortfarande mycket kvar att göra.

 

PONTUS EDMAN

Annons: Algol
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Svenskmarkning