Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Medaljer blir kvalitetsstämplar i Chark-SM

Chark-SM har i år valt att ändra formuleringen kring vinsterna i tävlingen. I stället för medaljer kommer nu charkuterierna att belönas med guldkvalitet, silverkvalitet och bronskvalitet. Detta för att bli tydligare mot konsument och rikta ännu mer fokus på det som bedöms: kvaliteten. Bland produkter med guldkvalitet utses precis som förut en Svensk Mästare.

Tidigare år har charkuterierna kunnat få en guld-, silver- eller bronsmedalj, om de nått upp till en viss kvalitetsnivå. De med full pott på kvalitetsbedömningen har fått guldmedalj och bland dessa utnämns också en Svensk Mästare i varje klass. Att flera produkter kunnat få guldmedalj har dock skapat förvirring framförallt ute i handeln. Därför byts nu ”-medalj” mot ”-kvalitet” och blir ännu tydligare en kvalitetsstämpel.

– Detta är något vi fått synpunkter på vilket vi har tagit till oss och gör nu därför denna förändring. Eftersom Chark-SM går ut på att bedöma kvaliteten på charkuterierna så vill vi att de charkuterier som är av yppersta kvalitet ska få ett bevis på detta, oavsett om det är en eller tio produkter som får full poäng. Att flera produkter uppnår guldkvalitet är mer logiskt och lättare att kommunicera till konsumenter och försäljare, säger Annika Altskär, tävlingsansvarig på SP Food and Bioscience.

En fördel är också att kvaliteten hamnar i fokus.

– Produkterna tävlar i kvalitet och det vill vi lyfta fram. Alla som är med och tävlar får en utvärdering av sin produkt och för många av de tävlande är Chark-SM en viktig del i deras kvalitetsarbete, säger Annika Altskär.  

Utseendet på de nya medaljerna är det amma som tidigare förutom själva texten. Medaljerna från tidigare år kommer fortfarande vara godkända att använda.

Ett 40-tal domare kommer att bedöma produkterna i de 16 tävlingsklasserna och den 27 oktober avslöjas vinnarna i Eriksbergshallen i Göteborg, där också konferensen och mässan hålls. Utöver vinsterna i de olika klasserna finns i år också hedersutmärkelser för klimatanpassade och ekologiska produkter.

Källa: Chark-SM

Taggar

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Empack2019 Nyhetsbrev