Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Nu blir det färskare fisk på faten

Färsk fisk från hav till bord är ett projekt som ska utveckla den lokala fiskenäringen i sydöstra Skåne. Det drivs av Smaka på Skåne tillsammans med Marint Centrum i Simrishamn.

Nu blir det färskare fisk på faten
Foto: Shutterstock.

Det skånska kustnära fisket i Östersjön är hotat. Yrkesfiskarnas medelålder är hög och lönsamheten i fisket är låg och den fisk som tas upp konkurrerar prismässigt med fisk från hela världen.

Men det finns en stor potential att säkra tillgången till färsk fisk eftersom efterfrågan på lokalproducerade livsmedel är hög hos konsumenter, handlare, restaurangnäringen och offentlig sektor.

– Folk frågar ofta efter fisk vi tagit upp själva, de kommer till och med ner till båten och vill köpa direkt. Största fördelen med kustnära fiske förutom den goda kvaliteten är att vi endast tar upp det vi kan sälja. Fisken behöver inte åka långa vägar innan vi kan sälja den och vi slipper onödigt svinn, säger Leif Rische från Branteviks fisk.

Sedan oktober 2018 driver Smaka på Skåne tillsammans med Marint Centrum i Simrishamn projektet Färsk fisk från hav till bord. Projektets mål är att utveckla marknaden för fisk, att öka yrkesfiskarnas lönsamhet samt att tillvarata kunskap och erfarenhet från övriga livsmedelsnäringen för att utveckla fiskenäringen.

Det första större evenemanget inom projektet äger rum i morgon, 7 februari, i form av en kick-off dit representanter för hela livsmedelskedjan hälsas varmt välkomna för att samtala kring möjligheten att öka tillgången på färsk, närfångad fisk. Projektet finansieras av Leader Sydöstra Skåne, Europeiska havs- och fiskerifonden.

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Empack2019