Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Nu blir det nya bullar hos Dafgård: "Vi vill minska matsvinnet"

”Räddade köttbullar” är resultatet av ett spännande samarbete mellan Dafgård och Ica, en helt ny produkt som är klar för lansering i vår.
– Det är vårt bidrag för att minska matsvinnet, säger Magnus Dafgård, vice vd på familjeföretaget i Källby.

Nu blir det nya bullar hos Dafgård:
Avsmakning pågår i Familjen Dafgårds provkök i Källby. Foto: Katja Ragnstam

Det var när Ica Sverige hade ett CSR-möte tillsammans med leverantören Familjen Dafgård som idén med köttbullar, lagade på sådant som annars skulle bli matsvinn, uppstod.

– Vi hade en brainstorming kring hur vi gemensamt kan arbeta för att få ned vår miljöpåverkan. Vi behöver lyfta diskussionen till en högre nivå för att uppnå klimatmålen för livsmedelsbranschen. Det här var bara en av de idéer som kom fram, säger Nick Carlsson, inköpsansvarig för fryst mat på Ica Sverige.

När Livsmedel i fokus är på plats i provköket på Familjen Dafgård provlagas flera olika typer av köttbullar, med både kockar, produktutvecklare och en stor del av ledningsgruppen som testpanel.

– Tanken är att de ska kunna innehålla olika saker beroende på vad vi fått över i den ordinarie produktionen. Det kan handla om allt från bacon och sidfläsk till olika detaljer av kyckling och nöt. Och fryst, rivet bröd som bindemedel, förklarar Magnus Dafgård.

Projektet går under arbetsnamnet ”Rescued meatballs” men då det ligger ganska nära Rescued Fruits är det knappast ett tänkbart namn på den färdiga produkten.

Nick Carlsson betonar att det dröjer ett tag innan produkten finns ute i butik.

– Vi är än så länge bara i början av den här processen men tanken är att komma förbi problematiken med en del av det matsvinn som uppstår i fabrik i samband med produktion. I det här fallet gäller det kött men samma idé kan ju utvecklas för vilken produkt som helst.

Blir det inte krångligt att märka en produkt som alltid innehåller olika saker från gång till annan?

– Det finns olika lösningar som vi tittar på. Till den här typen av produkter kommer vi antagligen behöva tänka annorlunda än med det ordinarie sortimentet för att kunna rädda så mycket mat som möjligt.  

AGNETA RENMARK
 

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Empack2019 Nyhetsbrev