Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Ny baljväxt för frysdisken: Gröna kikärtor

Findus lanserar en ny och helt unik produkt på den svenska marknaden: Gröna kikärtor som inte behöver blötläggas utan är färdiga att användas direkt.
– Frysta råvaror är riktiga klimathjältar, säger varumärkeschefen Paulina Åberg.

Ny baljväxt för frysdisken: Gröna kikärtor
Foto: Findus.

I takt med att köttkonsumtionen minskar ökar efterfrågan på gröna proteiner. Redan i dag är kikärter en av de mest konsumerade baljväxterna i världen tack vare dess höga proteinhalt.

– Det känns otroligt roligt att lansera en produkt som tidigare inte funnits på den svenska marknaden och att samtidigt öka utbudet av grönsaker i frysdisken, säger Paulina Åberg, varumärkeschef för grönsaker på Findus.

En grön kikärta är en “vanlig” kikärta som skördats tidigt, när den fortfarande har sin klargröna färg och mjälla konsistens. Till skillnad från den gula kikärtan behöver den inte blötläggas. I stället skyndas de gröna kikärterna från fälten för att sedan tvättas, blancheras och djupfrysas, allt för att bevara den naturliga färgen och smaken.

Tack vare djupfrysningen bevaras kikärternas näringsämnen – och ger även konsumenten möjlighet att minska sin klimatpåverkan genom minskat matsvinn.

– Med fryst mat kan konsumenten till exempel minska sitt matsvinn med nästan hälften. Djupfrysta produkter kräver inte heller några snabba transporter, utan kan transporteras med mer klimatsmarta alternativ som båt och tåg. Dessutom är det väldigt smidigt med just frysta kikärter, då man slipper både blötläggning och det spad som kikärter i burk ligger i, säger Paulina Åberg.

AGNETA RENMARK

Annons: Krav
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Skeppsbron 28, 4tr
111 30 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: