Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Ny kartläggning: Matfusk för 9 miljarder per år

Fusk med livsmedel förekommer i hela värdekedjan och omfattar ett värde av 9 miljarder kronor om året. Det visar en ny kartläggning från Livsmedelsverket.
– De flesta företag fuskar inte utan är i stället de som själva drabbas, säger avdelningschefen Jan Sjögren.

Ny kartläggning: Matfusk för 9 miljarder per år
Fusk med livsmedel förekommer genom hela värdekedjan, enligt en ny kartläggning. Foto: Shutterstock.

Kartläggningen...

...presenterades i går torsdag, vid årets vintermöte med livsmedelsbranschen. I år var temat "Tillsammans mot livsmedelsbedrägerier".

Livsmedelsverket har kartlagt förekomsten och omfånget av livsmedelsfusk och kommit fram till att upp till 3 procent av försäljningen av livsmedel i Sverige kan vara förenat med fusk. Det motsvarar närmare 9 miljarder kronor.

– Vår erfarenhet är att ju mer fusk vi letar efter, desto mer hittar vi, säger Jan Sjögren avdelningschef på Livsmedelsverket.

Han betonar att de flesta företag inte fuskar utan i stället själva drabbas på olika sätt av fusket.

– Genom den här kartläggningen hoppas vi att fler företag får en ökad insikt om problemet och vill samarbeta kring frågan.

Kartläggningen visar att livsmedelsfusk återfinns i en mängd olika former. Några exempel är att en dyr ingrediens byts ut mot en billig, eller att kött säljs som "svenskt" men att företaget vid spårbarhetskontroll inte kan visa att köttet är svenskt.

Det kan också handla om avsiktlig felmärkning, ompaketering och otillåten import. Att företag låter bli att registrera verksamheten i syfte att undvika kontroll kan också vara en form av fusk.

Summan 9 miljarder är en grov uppskattning som utgår från liknande siffror i andra branscher samt andra länder "men det finns inget som tyder på att Sverige skulle vara mindre drabbat än till exempel Storbritannien eller andra OECD-länder".

Vi behöver jobba mer med omvärldsbevakning och analys. Regeringen prioriterar det här arbetet och har gett oss totalt 18 miljoner kronor fram till 2025 för att motverka livsmedelsfusk inom ramen för livsmedelsstrategin, säger Jan Sjögren, som vill se ett brett samarbete tillsammans med branschen.

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Skeppsbron 28, 4tr
111 30 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: