Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Ny studie: Hälsosam mat är även det planetsmarta valet

Mat som är bra för hälsan är även bra för planeten. Det visar en ny studie som undersökt hur en extra och daglig portion av olika livsmedel påverkar risken för olika sjukdomar och hur det samtidigt belastar miljön. Men två livsmedel sticker ut och bryter mönstret: fisk och sötade drycker.

Ny studie: Hälsosam mat är även det planetsmarta valet
Foto: Shutterstock.

En portion extra

I början av året publicerade tidskriften Lancet studien Lancet EAT, med en diet som både är hälsosam och bra för miljön. Rekommendationerna stämmer väl med den här nya studien. Men medan forskarna bakom Lancet EAT presenterar en hel diet har Jason Hill och hans medarbetare fokuserar mer på mat och undersökt hur en liten förändring – en portion om dagen – påverkar hälsa och miljö.

Fullkorn, frukt, grönt, baljväxter, nötter och olivolja är bra för hälsan och dessutom skonsamt för miljön. Medan rött kött och charkuteriprodukter har de största negativa konsekvenserna för miljön och samtidigt ökar risken för många sjukdomar.

Det visar en ny studie som Dagens Nyheter skriver om, och som letts av Jason Hill, professor vid institutionen för bioprodukter och biosystemteknik vid University of Minnesota i Saint Paul. Resultatet publicerades nyligen i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.

– Det har gjorts mängder av studier som antingen har undersökt matens effekter för miljön eller för vår hälsa. Då kan människor tro att de måste väga det ena mot det andra. Men vi ser att det som är dåligt för hälsan också är dåligt för miljön, säger Jason Hill till DN.

Forskarna har undersökt hur en extra portion varje dag av olika livsmedel påverkar risken för förtida död, hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes, tjocktarmscancer eller stroke – och hur dessa livsmedel samtidigt belastar miljön.

Hälsoeffekterna utgår från 19 så kallade metaanalyser, där forskarna tagit hänsyn till andra faktorer som påverkar sjukdomsrisken, som ålder, kön, övervikt och rökning.

Och det visar sig att hälsoeffekterna nästan alltid hänger ihop. En grupp livsmedel som minskar risken för typ 2-diabetes är vanligen också bra för att förebygga tjocktarmscancer och hjärt-kärlsjukdom.

Samma sak gäller för de miljöaspekter som undersökts. Mat som exempelvis skapar få utsläpp av växthusgaser brukar inte heller leda till övergödning eller försurning av marken.

Två livsmedel sticker dock ut från mönstret. Fisk är hälsosamt, men påverkar miljön mer än de flesta andra nyttiga livsmedlen (men inte så mycket som rött kött och charkuteriprodukter). Och drycker sötade med socker ökar risken för sjukdomar, men har inte särskilt stor inverkan på miljön.

AGNETA RENMARK

Annons: Krav
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Skeppsbron 28, 4tr
111 30 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: