Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Ny studie undersöker kostfibrers roll som friskfaktor

Kan en speciell typ av kostfibrer förhindra uppkomsten av typ 2-diabetes?
Det ska ett gäng Örebroforskare undersöka hos personer som riskerar att drabbas av sjukdomen. Smörsyrabakterier spelar en central roll i studien.

Ny studie undersöker kostfibrers roll som friskfaktor
Forskar på fibrer. Rebecca Wall, Tatiana Marques och Johan Jendle, som alla är knutna till Örebro universitet.

Mer om projektet

Totalt har projektet fått 3,5 miljoner i forskningsanslag från bland annat European Foundation for the Study of Diabetes, EFSD, och forskningsinstitutet Formas.

Smörsyrebakterier är en del av den normala tarmfloran hos människor. Den smörsyran som bakterierna producerar stärker mag-och tarmbarriären, vilket i sin tur motverkar inflammation i tarmarna.

– Smörsyran tros motverka den låggradiga inflammationen som är kopplad till typ 2-diabetes och minskad känslighet för insulin hos cellerna, säger Johan Jendle, professor i medicin vid Örebro universitet, som genomför studien tillsammans med de båda forskarna Rebecca Wall och Tatiana Marques.

En viss typ av fibrer är ett viktigt näringsämne för smörsyrabakterier, de stimulerar deras tillväxt och produktion av smörsyra.

– Genom att äta dessa fibrer anrikas nyttiga bakterier i kroppen. Det gör att mag-och tarmbarriären fungerar bättre och utvecklingen av insulinresistens förhoppningsvis bromsas, säger Johan Jendle.

Personerna som ska delta i studien är överviktiga, har lätt förhöjda blodsockervärden och befinner sig i riskzonen för typ 2-diabetes. De kommer att få äta fibrerna i samband med två måltider per dag.

Studien ska pågå i ungefär två månader och förutom att kontinuerligt mäta blodsockret hos deltagarna ska forskarna även titta på bakteriefloran och tarmens barriärfunktion.

– Vår forskning kan på sikt leda till att personer som befinner sig i förstadium till typ 2-diabetes blir friska med hjälp av kosten.

I dag lider runt 450 000 människor av diabetes typ-2 i Sverige. Enligt Johan Jendle kan lika många vara drabbade utan att veta om det.

– Om studien faller väl ut kommer vi att titta på långtidseffekterna av kostfibrer. Det vore också spännande att se hur tillsatsen av fibrer till kosten påverkar människor som redan har typ 2-diabetes.

AGNETA RENMARK

 

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Empack2019 Nyhetsbrev