Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Nya matord avslöjar framtidens konsumtion

Terroirodling, gräsprotein och In Vitro-kött. I Icas framtidsrapport presenteras matexperternas lista med nya ord som alla som jobbar inom livsmedelsbranschen behöver ha koll på.

Nya matord avslöjar framtidens konsumtion
Terroirodling i bergrum under staden? Jodå, det är fullt möjligt med hjälp av led-belysning. Här är det ingenjören Albert Payaro som odlar sallat och groddar i Liljeholmen. Foto: Agneta Renmark.

Med hjälp av djupintervjuer med matexperter och forskare samt genom undersökningar bland konsumenter och startupföretag har Ica kartlagt de attityder och omvärldstrender som kommer att forma vårt sätt att konsumera det kommande decenniet. Resultatet presenteras i rapporten ”Lycka, data, mening – konsumenten 2030”.

– Vi är övertygade om att konsumenterna även i framtiden kommer att lägga stor vikt vid hållbarhet och klimatpåverkan när de handlar. Det kommer att påverka utbudet, men också hur vi väljer att beskriva och benämna vissa råvaror och processer inom matproduktion, säger Ann-Katrin Tottie, framtidsanalytiker på Ica-Gruppen.

Enligt henne är det inte omöjligt att vi snart kommer att slänga oss med uttryck som ”terroirodlade tomater” och ”gräsprotein”. Men hennes eget favoritnyord är ”totallokal mat”.

– Det fångar den där känslan när det man äter är producerat av aktörer i grannskapet.

 

Nya matord 2018 – här är hela listan

  1. Totallokal mat. När maten är lokal ur alla aspekter: råvarorna lokalodlade, maten lokalproducerad och de personer som ansvarar för processen är lokalt anställda.
  2. Terroirodling. Växtodlingar inomhus där jordmån och geografiska förutsättningar har imiterats för att återskapa samma kvalitet och smak som någon annanstans på jorden.
  3. Gräsprotein. Potentiell proteinkälla i framtiden. Det finns i dag flera forskningsprojekt som undersöker hur gräsprotein kan utvinnas och användas i matlagning. En lösning på det skulle kunna innebära en mer eller mindre obegränsad tillgång till proteiner.
  4. In Vitro-kött. Mer känt som ”labbkött” då det framställs i laboratoriemiljö genom att odla små muskelceller och tillföra ett protein som stimulerar vävnadstillväxt. Resultatet blir ”In Vitro-kött” vilket är identiskt med naturligt kött, men utan ursprung i levande djur.
  5. Mikromarknad. Stormarknadens nya skepnad. Här har varje liten entreprenör ett forum att demonstrera sina idéer och erbjudanden. Marknaden kan se olika ut efter säsong eller till och med beroende på veckodag och tid på dygnet.
  6. Made by Me. Ny märkning i framtiden på butiksvaror tillverkade av kunder eller personer i närheten av butiken. Visar på det värde som handgjorda produkter – med en människa som tydlig avsändare – får i framtiden.
  7. Regenerativt jordbruk. Ett jordbrukssystem som är utformat för att vända på de negativa klimateffekterna som jordbruk skapar genom att återuppbygga den organiska massan i jorden.

 

Annons: Algol
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: