Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Nya rekommendationer för mat till barn under ett år

Att låta små barn äta jordnötter, ägg, mjölk och fisk ökar inte risken för att utveckla matallergi, enligt en grundlig genomgång av aktuell forskning. Nu uppdaterar Livsmedelsverket sina råd.

Nya rekommendationer för mat till barn under ett år
Foto: Shutterstock.

Fakta om matallergi

Här i Sverige räknar man med att 4-6 procent av alla små barn är allergiska mot något livsmedel, ägg och mjölkallergi är vanligast. Många barn växer ifrån sin allergi och bland vuxna är 1-3 procent matallergiker. Utöver allergi finns det även andra typer av överkänslighet mot mat, till exempel glutenintolerans.

Livsmedelsverket och Barnläkarföreningens delförening för allergi och lungmedicin har tillsammans gått igenom olika studier kring barn och matallergi. Resultatet gör att Livsmedelsverket ändrar sina rekommendationer och förtydligar att det är bra att introducera allergena livsmedel redan under det första levnadsåret – och även om föräldrar eller syskon är allergiska, eller om barnet har eksem.

– Vårt råd är att introducera all sorts mat, även fisk, ägg, mjölk, bönor, nötter och jordnötter under barnets första levnadsår, eftersom den maten bidrar med viktiga näringsämnen, säger Ylva Sjögren Bolin, nutritionist och immunolog på Livsmedelsverket.

– Om barnet tidigt får testa på olika sorters mat ger man också barnet chansen att lära sig tycka om all slags mat. Det är bra, eftersom det är bra att äta varierat.

Astma- och Allergiförbundet välkomnar de nya råden och hoppas att detta ska minska allergiutvecklingen hos barn, men även att det ska underlätta vardagen för vissa av de föräldrar som lever med allergier.

– Det är dock viktigt att förtydliga att detta berör introduktion av nya livsmedel till barn. Barn som har fått en uttalad allergisk reaktion mot ett livsmedel ska undvika det livsmedlet samt uppsöka sjukvården för en allergiutredning säger Maritha Sedvallson, förbundsordförande på Astma- och Allergiförbundet.

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Empack2019 Nyhetsbrev