Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Nytt kaffe stöttar kvinnor

Amigas är ett nytt kaffe, som kommer från odlingar som enbart ägs eller drivs av kvinnor.

Nytt kaffe stöttar kvinnor
Foto: Arvid Nordquist

Erica Bertilsson, marknadschef på Arvid Nordquist, förklarar varför företaget gör denna satsning:

– Genom att långsiktigt stödja kvinnliga odlare vill vi bidra till bättre levnadsförhållanden i odlingsländerna och öka tillgången på högkvalitativt kaffe. Kaffeodlande länder är ofta fattiga, inte sällan lämnar männen landsbygden för att söka jobb i städerna. Kvinnorna blir kvar med barnen och sköter kaffeodlingen. Många kaffeodlande länder har också påverkats av inbördeskrig och konflikter, det finns därför många änkor ute på landsbygden som ensamma står för familjeförsörjningen.

-När kvinnorna i står som ägare till sin jordlott ökar deras möjligheter att få lån och utbildning, vilket behövs för att utveckla verksamheten. Det kan handla om att lära sig beskära kaffeträden och få råd att köpa in konstgödsel, det ökar skörden och därmed tillgången på kaffe. Med utbildning kan de också förbättra kvaliteten på kaffet. Tillsammans förbättrar det levnadsförhållandena för jordbrukarna och deras familjer.

Hur kommunicerar ni detta till konsumenterna?

–Vi skriver på kaffepaketen att det är ”coffee grown by women” och förklarar att kvinnor som står för odlingarna har lättare att få krediter och utbildning. Lanseringen kommer också att marknadsföras med butikskampanjer, digitala kampanjer och på sociala medier.

Hur vanligt är det att kvinnor driver kaffeodlingar?

–70 procent av allt kaffe odlas på familjejordbruk och en stor del av arbetet görs av kvinnor. Det är dock inte särskilt vanligt med kvinnor i ledande befattningar. Att förbättra kvinnors möjligheter är en del av FNs hållbarhetsmål för år 2030, och inom kaffebranschen pågår det flera projekt för att stötta kvinnliga odlare.

Kommer det kvinnoproducerade kaffet att räcka till?

–Ja, Amigas kommer att ingå i vårt ordinarie sortiment.

Amigas är ekologiskt odlat och Fairtrade-cetifierat. Det kommer att finnas i dagligvaruhandeln från och med vecka 7.

Text: Carina Malm

comments powered by Disqus
Annons: Morgondoppet2018
Annons: