Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Nytt livsmedelspris premierar hållbara lösningar

Nu öppnar nomineringen till ett helt nytt pris inom matområdet: The Food Planet Prize. Syftet är att belöna initiativ som kan ställa om livsmedelssystemet och föda en växande världsbefolkning utan att skada livsmiljön.

Nytt livsmedelspris premierar hållbara lösningar
Foto: Shutterstock.

Det nya priset är instiftat av den nybildade stiftelsen The Curt Bergfors Foundation och finaniseras med medel från Max grundare Curt Bergfors privata förmögenhet.

– Vår matplanet är trasig. Vi är alla en del av problemet och vi måste alla försöka bli en del av lösningen. Jag vill bidra genom stiftelsen och The Food Planet Prize, säger Curt Bergfors i en kommentar.

Prissumman är på två miljoner dollar och delas mellan två pristagare.

Det ena priset tilldelas en befintlig lösning för ett hållbart matsystem som kan skalas upp globalt, det andra tilldelas ett nytänkande initiativ som kan bidra till att reformera vår livsmedelsförsörjning i grunden.

Priset ska delas ut årligen och den första utdelningen äger rum någon gång i höst.

Nomineringarna ska utvärderas av en internationell jury bestående av ledande forskare, beslutsfattare och entreprenörer under ordförandeskap av professor Johan Rockström, Potsdam Institute for Climate Impact Research, och Line Gordon, chef för Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.

– Det är fullt möjligt att producera hälsosam mat för tio miljarder människor, samtidigt som vi värnar om klimatet och en livskraftig biosfär, men inte som vi gör det i dag. Målet är att priset ska hjälpa till att hitta hållbara lösningar som kan skalas upp snabbt, säger Line Gordon.

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Skeppsbron 28, 4tr
111 30 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: