Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Nytt system ska stoppa fusk med svenskt griskött

Svenska Köttföretagen har skapat ett system för effektiv ursprungskontroll av svenskmärkt griskött. Den 1 februari startade rutinmässiga ursprungstester av griskött inköpt i butiker runt om i landet.

Nytt system ska stoppa fusk med svenskt griskött
Foto: Svenska köttföretagen

Svenska Köttföretagen har utvecklat en nationell referensdatabas tillsammans med Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB, som fungerar som referens för prover tagna på svenskmärkt griskött i butik. Svenskmärkt griskött köps nu in från butiker runt om i hela Sverige och skickas därefter till Eurofins för analys och matchning mot referensdatabasen, som innehåller isotopanalyser från ett stort antal svenska grisar med känt och säkert ursprung.

–Vi har ett omfattande arbete bakom oss med framtagningen av referensdatabasen och det känns bra att vi nu kan påbörja de rutinmässiga provtagningarna och därmed försvåra för eventuella fuskare berättar Helena Stenberg, projektledare för ursprungsverifieringen av svenskt kött vid Svenska Köttföretagen.

Systemet med ursprungsverifieringen är ett sätt för Svenska Köttföretagen att säkra det svenska köttets mervärden.

–Det svenska köttet betingar ett så mycket högre pris än det utländska köttet på grund av de fantastiska mervärden vi har, att konsumenterna måste kunna vara helt säkra på att märkningen stämmer, säger Hans Agné, vd vid Svenska Köttföretagen.

Alla typer av griskött kommer att provtas: Färskt kött, kött injicerat med lake, rökt kött, marinerat kött, korv samt färdigkokta produkter, som färdigkokt julskinka. Från varje inköpt grisköttsprodukt tas minst två prov ut och skickas för analys.

Vi misstanke om fusk kontaktas det företag som är ansvarigt för den aktuella produkten för vidare utredning. Fusk med mat och dryck är ett ökande problem runt om i världen. Enligt gjorda uppskattningar omsätter matfusket ca 400 miljarder årligen i hela världen.

Källa: Svenska Köttföretagen

 

 

comments powered by Disqus
Annons: Morgondoppet2018
Annons: