Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

"Okinordisk mat" blandar influenser för bättre hälsa

Livsmedelsföretaget Foodoki satsar på ”den okinordiska matfilosofin” och lanserar en serie produkter med hälsan i fokus.
– Vi vill göra det enkelt att själv sätta ihop en smakrik och hälsosam måltid, säger Anne-Charlotte Holmlöv, vd på Foodoki.

På skånska Igelösa Life Science har kockar och forskare tillsammans utvecklat den okinordiska maten: maträtter och recept med inspiration från den japanska ön Okinawa – en av de platser i världen där människor lever längst.

Anne-Charlotte Holmlöv, som är legitimerad dietist, förklarar att den okinordiska matfilosofin grundar sig på flera decenniers studier av Okinawa-borna liksom ett antal pilotstudier i Sverige som visar att både vad och hur man äter har stor betydelse för hälsan. Det handlar bland annat om att äta regelbundet och varierat, att inleda varje måltid med råa grönsaker, och om att äta långsamt och njuta av maten med alla sinnen.

Men det där är ju inget som ni som livsmedelsföretag kan tjäna pengar på?

– Nej, först presenterar vi själva konceptet, som bygger på samma grundprinciper som den som finns på Okinawa: massor av grönsaker, korn och gryn varvat med kyckling, fisk och bra fett. Sedan lanserar vi måltidsbaserna och komponenterna som gör det enkelt för konsumenterna att sätta ihop en hälsosam måltid, säger Anne-Charlotte Holmlöv.

I slutet av augusti kommer en hel serie produkter som består av vanliga rätter som exempelvis köttbullar, men där köttbullarna lagas av kycklingfärs och hirs i stället för nöt- och fläskfärs, och där gräddsåsen är utbytt mot tomatsås.

– Jag är stolt över de noggrant utvalda råvarorna och det gedigna tänket bakom. Det här handlar inte om att utesluta matvaror utan om att lägga till sådant som är bra för hälsan. Med den okinordiska matfilosofin vill vi vara en motkraft mot den hets kring maten som många upplever idag.

Annons: Bergström & Hellqvist
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: