Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Öländska ärtor växer som vegetariskt måltidsalternativ

Siktet är högt inställt för varumärket Bärta som är ett nyutvecklat vegetariskt måltidsalternativ baserat på ärtor från Öland.

Öländska ärtor växer som vegetariskt måltidsalternativ

 

– Jag vill utmana, säger entreprenören Pia Qvarnström. 

Det handlar om ett klimatsmart alterntiv med hälsoeffekter. Bärta har skapats av Pia Qvarnström och bygger på en fermenteringsprocess.

– Svenskar letar ständigt efter nya hälsosamma smakupplevelser, råvaror och texturer. Jag vill utmana det icke-ekologiska och enkelspåriga veganska utbudet på marknaden, där det mesta forfarande är gjort av processad soja och ska vara så likt kött som möjligt, säger Pia Qvarnström.

För fyra år sedan började hon experimentera hemma i lägenheten med ärtor och en indonesisk tradition fermentera sojabönor, så kallad tempeh.

– Mitt mål har hela tiden varit att produkterna ska ha maximal smak samtidigt som de har ett minimalt klimatavtryck.

Med råvaror från Öland och produktion i Blekinge uppfylls de kraven. Med fermenteringsprocessen får produkten även hälsofördelar.

Bärta har hittills sålts enbart till restauranger, men siktet är nu inställt på att även nå ut i handeln.

LARS WELIN

Annons: Orkla fiskpinne
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Svenskmarkning