Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Om konsten att sticka ut i hyllan

En säljande förpackning måste sticka ut i hyllan och den emotionella designen vinner alltid över den tekniska.
Det säger Hedvig Zubor, vd på designbyrån A+X, och en av talarna på Empack nu i veckan.

Om konsten att sticka ut i hyllan
Exempel på hur en till synes enkel förändring av design och färg kan påverka försäljningen, eftersom det blir lättare för kunden att hitta produkten – och även varianterna inom produktgruppen.

3 tips från Hedvig Zubor

• Definiera vem du är och vill vara och se till att ha en bra grund att stå på. Då blir du trygg och kan ta ut svängarna i förpackningsdesignen. • Var ”ikonisk” och styr på så vis hur kunderna ser, hittar och köper dina produkter. • Skapa nya, oväntade och personliga möten med ditt varumärke och dina förpackningar.

Framtidens livsmedelsförpackningar var temat för en livsmedelshalvdag som arrangerades på Empack nu i veckan, i samarbete med Livsmedelsföreningen.

Hedvig Zubor från designbyrån A+X talade om konsten att hitta den röda tråden – från butikshyllan till varumärkesbyggnad inom e-handel. Och hon inledde med den fysiska butiken, där eyetrackingstudier visar att konsumenterna väjer bort 80 procent av utbudet i en hylla i butiken direkt, och att det i slutändan bara är ett fåtal produkter som är synliga för ögat.

– Därför gäller det att hitta kontraster och att våga sticka ut genom att äga en färg som tar plats i hyllan – som Marabou gör med sin gula färg. Eller att hitta en form som skapar snabb igenkänning – att bli ikonisk i sitt uttryck, säger hon, och tar Oatley som ett gott exempel på förpackningskommunikation som utmanar de gängse normerna för produkter inom ”mejeri”.

Att skapa nya, oväntade möten mellan kunden och förpackningen är också ett bra sätt att bygga varumärket. Hedvig Zubor berättar om exempel från andra branscher, som exempelvis när det amerikanska skönhetsmärket Glossier gör en komplett take-over av ett populärt kafé i San Francisco för att möta nya och gamla kunder på ett överraskande sätt. Ett annat exempel är hur klädmärket Hunter byggde upp en glasmodul på Grand Central Station i New York, där vattnet sprutade från alla håll, för att kunderna skulle få uppleva hur det kändes att möta ett riktigt skitväder i deras stövlar och regnjackor.

– Hur kan ni överföra detta till mat och era egna varumärken? För det är klart att det är möjligt med tanke på att ni jobbar med smakupplevelser.

Hur är det då med ”den digitala hyllan”, alltså hur produkternas design syns på e-handelssajterna?

– Där är det ännu viktigare att bli igenkänd direkt, eftersom det är så lätt att scrolla vidare. Det behövs en ökad tydlighet och mer kontrast för att fånga uppmärksamheten i farten. Framförallt behöver man tänka på att designa för en betydligt mindre yta än vad vi annars är vana vid, säger Hedvig Zubor.

Övriga talare under konferensen var Zsófia Réger, förpackningsutvecklare på Axfood, som talade om alternativa förpackningslösningar för e-handeln. Och från RISE Biokemi medverkade bland andra Ann Lorentzon, som talade om optimering av förpackningar för minskat matsvinn.

 AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Empack2019