Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Orkla flyttar produktionen av Göteborgs Kex till ny fabrik i Riga

Orkla, som äger Göteborgs Kex, flyttar kexproduktionen till en helt ny fabrik som ska byggas i Riga i Lettland. Flytten sker dock inte förrän 2022 och produktutvecklingen kommer att stanna kvar i Kungälv.

Orkla flyttar produktionen av Göteborgs Kex till ny fabrik i Riga
Trångt. Orklaägda Göteborgs Kex har vuxit ur fabriken i Kungälv.

I går eftermiddag kom beslutet som många väntat på med viss oro: Orkla konsoliderar kexproduktionen inom koncernen till en ny och modern fabrik i Lettland. Det innebär att den befintliga kexproduktionen flyttar från Kungälv till Riga när fabriken är klar 2022.

Fram till dess kommer produktionen att fortsätta i Kungälv, vilket innebär att de totalt 350 medarbetarna behåller sina arbeten några år till.

– De fackliga förhandlingarna som inleddes i början på året är nu avslutade. Vår ambition är att ingen ska stå utan sysselsättning den dag produktionen flyttar, säger Malin Jennerholm, vd på Orkla Confectionery & Snacks Sverige.

Verksamheten i Kungälv är enligt henne förenad med stora utmaningar med ett begränsat geografiskt område och ett allt mer stadsnära läge. Vatten på ena sidan och bostadsområde på andra sidan gör det svårt att fortsätta utveckla verksamheten, utan att det blir en belastning för den omgivande stadsmiljön. Fabriken behöver dessutom stora uppgraderingar, både i underhåll av befintlig verksamhet och i nyutveckling.

– När vi gör så stora investeringar måste vi tänka långsiktigt. Orkla har redan kexproduktion i Riga. Genom att investera i en ny och modern fabrik där och koncentrera tillverkningen till en plats kan vi säkerställa vår framtida konkurrenskraft och innovationsförmåga, samtidigt som vi reducerar vårt klimatavtryck, säger Malin Jennerholm.

Göteborgs Kex produktutveckling, som i dag sysselsätter åtta personer, blir dock kvar i Kungälv.

– Vi har haft en god dialog och en lång relation med Kungälvs kommun under många år, vilket gör att vi känner oss trygga i att gemensamt hitta en ny långsiktig lösning för vår produktutvecklingsavdelning, säger Malin Jennerholm.

Annons: Bergström & Hellqvist
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: