Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Otrogna svenskar: Majoriteten redo att förnya julmaten

Traditioner är till för att brytas. En ny undersökning från City Gross visar att sex av tio är villiga att byta ut de traditionella rätterna på julbordet. Skaldjur och lamm tillhör de råvaror som man helst vill plocka in.

Otrogna svenskar: Majoriteten redo att förnya julmaten
Klassiskt julbord på restaurang Artipelag. Foto: Jesus Rogelio.

Undersökningen...

…genomfördes av Sifo på uppdrag av City Gross. Totalt har 1 000 intervjuer genomförts mellan 23 september och 30 september 2019. De tillfrågade utgör ett representativ urval av populationen och är allmänheten i åldrarna 18-79 år.

Maten på det svenska julbordet har en lång och varierad historia. Inför årets jul har City Gross genomfört en undersökning om svenskarnas inställning till att förnya julbordet. Resultatet visar att närmare sex av tio kan tänka sig att byta ut en till två rätter på julbordet.

Särskilt yngre mellan 18 och 29 år är öppna för en förnyelse; 67 procent av dessa svarar att de kan tänka sig att byta ut en till två rätter och14 procent kan tänka sig att byta ut samtliga rätter.

– Det traditionella julbordet med julskinka, köttbullar och sill är för många en självklarhet. Samtidigt visar sifforna att en majoritet av svenskarna kan tänka sig att byta ut klassikerna, konstaterar Henrik Weiden, tillförordnad marknadschef på City Gross.

Andra länders julmåltider visar sig vara en bra inspirationskälla. När svenskarna får svara på påståendet att de vill testa andra länders mat på sitt julbord, är det fyra av tio som håller med. Samtidigt har var fjärde ännu inte bestämt sig i den frågan.

Deltagarna gavs också möjlighet att uppge tre nya rätter som känns mest lockande att ha på julbordet som de inte har i dag. Rätterna presenterades utifrån det land där de vanligtvis förekommer under julen. Resultatet visar att skaldjur, lamm och kalkon ligger i topp av den mat som svenskarna helst ser på sitt julbord:

  1. Skaldjur (Italien) 35%
  2. Rökt lamm (Island) 32%
  3. Kalkon (USA) 31%
  4. Friterade potatispannkakor (Israel) 22%
  5. Friterad kyckling (Japan) 19%
  6. Julig köttpaj (England) 17%
  7. Julgås (Tyskland)10%
  8. Rostad gris (Filippinerna) 9%
  9. Ostron (Frankrike) 9%
  10. Salt torsk (Portugal) 5%

 AGNETA RENMARK

 

Annons: Krav
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev