Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Premiär för växtbaserat smör- och ostalternativ: ”Stort intresse”

I den här veckan är det premiär för Maisha – ett nytt svenskt växtbaserat alternativ till smör och ost.
– Det är många som vill prova, säger entreprenören Anna Lundström, som utvecklat produkten.

Premiär för växtbaserat smör- och ostalternativ: ”Stort intresse”
Anna Lundström bjuder på provsmakning på Urban Deli. Foto: Claes Salomonsson/Axfood.

Vill vara en dörröppnare

Så här kommenterar Jesper Weidlitz, affärsutvecklingschef på Urban Deli, lanseringen av Maisha: "Vi vill vara i framkant när det gäller framtidens mat och kontaktade Anna för knappt två år sedan, när vi uppmärksammat att hon tilldelats ett entreprenörsstipendium. Det känns jättekul att lanseringen kan ske hos oss. Vi ska vara en dörröppnare för entreprenörer och mindre producenter. De senaste åren har vi bland annat lanserat öl på bröd och överblivna citrusfrukter och tagit fram lasagne, bolognese och tacofärs med baljväxtfärs utvecklad av Axfoundation på Torsåkers gård.

Maisha smörigt spread och Maisha ostig jalapeño är två helt nya produkter som nu lanseras på Urban Deli i Stockholm.

De baseras på syrad mandelyoghurt, kokosolja och rapsolja och har tagits fram genom Anna Lundströms eget experimenterande. Maisha är det första syrade växtbaserade smöralternativet gjort på syrad mandelyoghurt på den svenska marknaden, och innehåller varken palmolja eller härdade fetter.

När Livsmedel i fokus når Anna Lundström på telefon är hon på språng mellan Urban Delis butiker.

Hur går det gått?

– Jättebra! Det är många som är intresserade och vill provsmaka. Det är också bra för mig att träffa konsumenter och få feedback.

Vilken är kundernas reaktion?

– Överlag är det positiva reaktioner, men samtidigt är det en ny sorts ost som det tar ett tag att vänja sig vid. Jag brukar jämföra med halloumi som det också tog ett tag för folk att vänja sig vid.

Vad är tanken med den här produkten?

– Den ska vara god och passa alla, dessutom ska den funka i olika former, som exempelvis i matlagning.

Hur har den gått att producera i lite större mängder?

– Det är en utmaning eftersom det handlar om mejeriteknik, men ändå inte. Just nu producerar jag i egen regi i liten skala. Jag letar efter en lämplig tillverkare och vill helst ha en samarbetspartner framöver, säger Anna Lundström.

LARS WELIN

 

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Empack2019 Nyhetsbrev