Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Priset säger inte allt om maten

PRO:s årliga prisjämförelse mellan matbutiker presenterades den 1 februari. Kritiker menar att jämförelsen visar en förlegad syn på pris istället för på ursprung och kvalitet.

Priset säger inte allt om maten

PRO, Pensionärernas riksorganisation, har genomfört prisjämförelser sedan 1991 och menar att de har stor betydelse för medlemmarna eftersom många av dem lever med små inkomster. Snittpriset för PROs matkasse i Sverige på hösten 2016 var 982,44 kr. Matkassen är dyrast i Norrbotten (1027,94 kr) och billigast i Halland (929,80 kr). 

Peter Wallenberg är agronom, debattör och bonde i Mälardalen. Han tycker att fokuseringen på lägsta pris är omodern och en av orsakerna till den stora importen av livsmedel.

- Jag och andra svenska bönder producerar mat med mervärden, det innebär till exempel god djuromsorg och en restriktivare användning av antibiotika. PROs prisfokus, som kvällstidningarna blåser upp på löpsedlarna bidrar till att våra produkter konkurreras ut av billigare, importerad mat, säger Peter Wallenberg.

Han menar att PRO inte heller hänger med i den förändring som skett i konsumenters prioriteringar under senare år. Han hänvisar till en Demoskop-undersökning från oktober 2016 som visar att 56 procent av svenska konsumenter tycker att det viktigaste är att maten är producerad i Sverige, näst viktigast är att den är hälsosam och därefter kommer smakupplevelse, pris och om den är ekologisk. Peter Wallenberg har full förståelse för att de som har en liten pension eller begränsad ekonomi av andra skäl måste hålla i matpengarna, men menar att lösningen på det problemet inte ligger i att köpa billigt, importerat kött.

- Äter man enligt tallriksmodellen och fyller den största delen av tallriken med potatis eller pasta och grönsaker samt bara en liten del med kött eller fisk så blir det både hälsosammare och billigare jämfört med att äta mycket kött och lite grönsaker. Att köpa importerad fläskfilé bara för att den är billigast vittnar bara om okunskap om att den importerade grisen har levt ett mycket sämre liv än den svenska.

Text: Anna K Sjögren

PROs prisjämförelse för 2016.

comments powered by Disqus
Annons: Morgondoppet2018
Annons: