Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Producenterna är ansvariga för att hålla Sverige rent

Tomma aluminiumburkar eller petflaskor märkta Coca-Cola i dikesrenen eller skogsbrynet är en angelägenhet för företaget även om det är konsumenten som lämnat dem där.
– Ansvaret ligger lika mycket på oss som företag, säger hållbarhetsdirektören Lisa Wahlström på Håll Sverige Rents årliga konferens.

Producenterna är ansvariga för att hålla Sverige rent
Lisa Wahlström som är kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Coca Cola European Partners i Sverige. Foto: Eller Larsson.

Oavsett material så blir förpackningar som hamnar i naturen i stället för i återvinningscontainern ofrånkomligen skräp. Plasten som fyller våra hav har orsakat både plastdebatt och plastpåseskatt, men problemen med nedskräpning är långt ifrån lösta.
Men vem ansvarar egentligen för att lösa dem?

Det var frågan som stod i fokus när organisationen Håll Sverige Rent anordnade en heldagskonferens som lockade alltifrån företagsledare och hållbarhetsdirektörer till kommunala tjänstemän.

– Producenter har ett ansvar för sin förpackning oavsett var den uppkommer, enligt förpackningsdirektivet. I takt med att on-the-go förpackningar ökat, ökar också nedskräpningen. Jag tror inte att alla företag är medvetna om sitt ansvar, säger Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz när hon går igenom lagar och regler på området.

Men allt fler företag inser att deras förpackningar är en del av problemet och gör frågan om nedskräpning till en angelägenhet för alla inom företaget. Lisa Wahlström som är kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Coca Cola European Partners i Sverige berättade om deras arbete.

– Ansvaret för att det ligger en tömd burk eller petflaska med vårt varumärke i naturen ligger lika mycket på oss som företag, säger hon.

För att få upp frågan på bordet internt har man anordnat skräpplockardagar för sina medarbetare. Företaget erbjuder nämligen alla anställda två betalda volontärdagar, som kan användas vid ett sådant tillfälle.

– Det är frivilligt att använda dagarna och man väljer själv vad man gör. Men intresset för skräpplockareventen har varit stort, säger Lisa Wahlström.

I Sverige har anställda erbjudits volontärdagar i några år, nytt för i år är att alla 13 länder där företaget finns inför detta.

– Att skapa en medvetenhet kring problemen och ta ansvar tillsammans är ett steg, men vi är också beroende av andra parter. Vi informerar våra kunder och skapar event, men det måste  också finnas en fungerande infrastruktur för insamling och återvinning, säger Lisa Wahlström.

ELLEN LARSSON

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev