Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Proteinbluffen är en guldko

Många konsumenter betalar dyrt för att maxa sitt proteinintag.
– Företagen tjänar pengar på människors osäkerhet, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter.

Proteinbluffen är en guldko
Foto: Shutterstock

Proteinchips, proteinchoklad och proteinyoghurt. Marknaden svämmar just nu över av proteinberikade produkter i takt med att konsumenternas efterfrågan ökar.

En färsk rapport som analysföretaget Re-Think tagit fram på uppdrag av Kronfågel, visar att vanlig mat räcker gott och väl för att täcka proteinbehovet hos de allra flesta. Och att proteinhetsen kan ha negativ inverkan på konsumentens plånbok, hälsa och miljö.

Allt detta diskuterades i ett panelsamtal under Almedalsveckan

– Var och en får givetvis själv bestämma vad man vill äta. Vår mission är att hjälpa våra konsumenter att känna sig trygga i att vanlig mat räcker, att inte gå på proteinbluffen. Vi får i oss tillräckligt med protein genom den maten vi redan äter och producerar, säger Anders Ferlin, produktutvecklings- och innovationschef på Kronfågel.

Enligt rapporten kostar produkterna med extra tillsatt protein betydligt mycket mer än motsvarande varor utan tillsatsen. Mejeri-, skafferi- och snacksprodukter med extra tillsatt protein kostar i snitt mellan 110 och 245 procent mer än motsvarande livsmedel utan.

– Snacks-produkter, som chips och choklad, är den grupp där prisskillnaden är som störst, säger Petter Odmark, byråchef på Re-Think, och berättar att värst i ligan var en sorts proteinberikade chips där diffen var hela 577 procent.

I genomsnitt får konsumenten betala 73 öre per gram extra tillsatt protein.

– Proteinberikningar är både onödigt och omotiverat dyrt. Företagen vill få oss att känna osäkerhet kring om vi verkligen får i oss det vi behöver. De tjänar pengar på vår osäkerhet, precis som med exempelvis laktos och laktosfritt, säger Jan Bertoft på Sveriges konsumenter.
I samhället i dag finns det en utbredd övertygelse om att vi behöver ett tillskott av protein, trots att de flesta undersökningar visar på motsatsen. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör 10 till 20 procent av kaloriintaget för vuxna personer komma från protein. Detta motsvarar runt 60-70 gram protein per dag.

– Äter man tillräckligt med energi och äter en proteinkälla per måltid så får man också i sig tillräckligt med protein. Då behövs inget extra tillskott, säger nutritionisten Anki Sundin, som driver Anki Sundin AB.

Men är det farligt att äta för mycket protein?
– Ja, om proteinet ersätter en allsidig och varierad kost eller om man stoppar i sig produkter med oklart innehåll. Då kan det vara farligt för hälsa och välmående.

 

 

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Empack2019 Nyhetsbrev