Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Räddningsaktion för Sveriges minst älskade julmat

Grisfötter, lutfisk och dopp i grytan är några av de rätter som en de flesta svenskarna helst låter bli på julbordet. Nu har Ica tillsammans med kocken Isabella Morrone tagit fram helt nya versioner av Sveriges minst älskade julmat för att inspirera fler att återupptäcka våra minst omtyckta julbordsklassiker.

Räddningsaktion för Sveriges minst älskade julmat
Uppdaterad variant av dopp i grytan med äpple och ingefära är ett av de recept som Ica presenterar för att rädda julens klassiker.

Här är julrätterna svenskarna helst låter bli:

Grisfötter, kalvtunga, rökt ål, lutfisk, sylta, dopp i grytan, fiskaladåb, brunkål, fårfiol och sillsallad

Några av våra mest traditionella rätter håller på att försvinna helt från julfirandet. Det visar en omfattande julmatsundersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Ica, som kartlägger svenskarnas inställning till julmaten.

När svenskarna får frågan om vilka av de traditionella julrätterna de helst undviker på julbordet toppas listan av grisfötter, kalvtunga/kotunga, lutfisk och sylta. Men även brunkål, fåfiol och sillsallad finns med som de minst uppskattade rätterna på julbordet.

Nu vill Ica inspirera fler att återupptäcka våra mest klassiska rätter på nytt genom att göra om dem i helt nya versioner.

– Maten vi äter förändras i takt med att vi inspireras av nya matkulturer och trender, så även julbordet. Några av julens rätter upplevs i dag som daterade, men eftersom vi sätter högt värde vid julens traditioner är det inte självklart att plocka bort eller byta ut dessa rätter, säger Leif Grönlund, matkreatör för Ica-köket.

Längtan efter att testa nya smaker på julbordet är tydlig i undersökningen. Drygt hälften svarar att de tagit bort eller lagt till någon rätt på julbordet under de senaste tre åren. Bland de rätter som svenskarna gärna lägger till härstammar flera från utländska kök, så som exempelvis tapas, falafel och sushi.

ICA Köket presenterar nu helt nya varianter av Sveriges minst älskade julmat, varav en av de sex rätterna får en italiensk tolkning av Isabella Morrone, kocken bakom La Bocca och Bella på Österlen: Italiens slarvsylta på anka är en, grisfötter i sojagelé med misomarinerade morötter en annan. Även en ny variant på dopp i grytan och krispig brunkål med ingefära och sesam presenteras

För att inspirera till både tradition och variation i jul lanserar Ica även flera nyheter i sitt julsortiment, såsom kålrot att själv griljera, björkrökt lax och äppelmust med ingefära.

Annons: Bergström & Hellqvist
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Triolab