Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Regeringen vill förenkla valet av kött på krogen

Är det danskt eller svenskt bacon på frukosttallriken? Och från vilket land kommer egentligen kycklingen i den kokoskryddade thaigrytan?
Nu vill regeringen räta ut alla frågetecken och göra det obligatoriskt för restaurangerna att redovisa varifrån köttet de serverar kommer.

Regeringen vill förenkla valet av kött på krogen
Foto: Shutterstock

För den som handlar kött i livsmedelsbutiken är det enkelt att se från vilket land köttet kommer ifrån, eftersom de är ursprungsmärkta

För den som äter kött på restaurang, på ett äldreboende eller i en skolmatsal är det dock inte lika enkelt. Därför vill regeringen införa en obligatorisk ursprungsmärkning av kött på restauranger och i storkök.

– Svenska livsmedel står för hög kvalitet, god djurhållning och låg antibiotikaanvändning. I matbutiker är det idag lätt att få reda på köttets ursprung, men så är det inte när man är ute och äter på restaurang. Därför vill regeringen införa obligatorisk ursprungsmärkning av kött även på restauranger och i storkök, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Regeringen har vid flera tillfällen uppmanat restaurangbranschen att ta fram en frivillig ursprungsmärkning. Men enligt Sven-Erik Bucht har det inte hänt något på den fronten.  Därför förbereder regeringen nu att göra ursprungsmärkningen obligatorisk.

Branschföreningen Svensk Fågel är mycket positiv till regeringens förslag:

– Vi i den svenska kycklingbranschen har länge drivit på frågan om att höja kvaliteten på kyckling i skolor, sjukhus och på krogen. Att få en obligatorisk ursprungs- och kvalitetsmärkning vore väldigt positivt för våra svenska bönder och inte minst för restauranggästerna, säger Maria Donis, vd för Svensk Fågel.

Enligt gällande bestämmelser måste ett medlemsland anmäla till EU-kommissionen om landet vill införa ytterligare nationella bestämmelser om ursprungsmärkning, och då visa på samband mellan kvalitet och ursprung samt visa att konsumenterna efterfrågar ursprungsmärkning. Livsmedelsverket och Konsumentverket har därför fått i uppdrag att ta fram underlag till vad som krävs för att EU-kommissionen ska ge sitt godkännande.

Annons: Bergström & Hellqvist
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: