Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Så ska Bjuv bli Sveriges matiga svar på Silicon Valley

Framtidens mat var temat när Region Skåne bjöd in till mingel och matprat i Öresundshuset i Almedalen.
Bengt Persson, vd på Foodhills, var en av dem som medverkade och berättade hur broccoli kan bli Bjuvs nya ärtor.

Så ska Bjuv bli Sveriges matiga svar på Silicon Valley
Under mingelkvällen kring Framtidens mat i Öresundshuset i Visby bjöds på svamp inlagd som vore den sill, samt rabarberdessert i ätbara formar. I mitten Bengt Persson, vd på Foodhills.

När Findus lade ned sin anläggning i Bjuv stod nystartade företaget Foodhills redo att ta över – ett innovativt livsmedelscentrum för produktion av framtidens mat.

– Vi flyttade in för exakt fyra månader men sysselsätter redan drygt 100 personer, säger Bengt Persson, vars vision är att skapa en Food Valley of Bjuv – en slags matens motsvarighet till data- och teknikindustrins Silicon Valley.

Cirkulär livsmedelsproduktion är ledstjärnan i satsningen, som även Bjuvs kommun och Region Skåne står bakom.

– Vi vill vara en katalysator, som tillsammans med andra företag, myndigheter, offentliga aktörer och universitet stimulerar innovation, kunskapsutveckling och sysselsättning – allt med fokus på hållbarhet, säger Bengt Persson, och tar broccoli som ett konkret exempel på hur man kan jobba med cirkulär ekonomi i praktiken:

– Visste du att vi bara äter bara 40 procent av plantan? Resten blir kvar i fält eller blir svinn men genom att förädla de där andra 60 procenten sluter man systemet.

Vad kan man göra av broccoliblast och den hårda stocken då?

– Allt möjligt. Man kan till exempel göra broccoliris, broccolistavar för frysdisken eller broccolijuice. Det kan även bearbetas och användas som blodsockerreglerande medicin, säger Bengt Persson.

SydGrönt är ett av de företag som redan nappat och etablerar sig hos Foodhills, och som ska bygga Sveriges första kokeri för rödbetor och andra rotsaker, ett klimatstyrt lager samt packeri.

– Konsumenterna vill ha svenska grönsaker men även bekvämlighet, säger Bengt Persson, och berättar att man för dialog med både Ica och andra dagligvaruaktörer kring flera spännande nya produkter.

Efterfrågan på grönsaker har fördubblats under de senaste åren, men det mesta vi köper importeras. Att förse konsumenterna med mer svenskodlat förutsätter metoder att ge grönsakerna ett längre liv – inte minst med hjälp av djupfrysning.

– Att frysa grönsakerna direkt efter skörd är ett fantastiskt sätt att behålla näringsinnehållet, säger Bengt Persson.

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Empack2019