Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Säljer restaurangverksamheten – Fazer fokuserar för att växa

Fazer-koncernen säljer Fazer Food Services till Compass Group PLC för en prislapp motsvarande 5 miljarder kronor.
– Detta skapar medel för en snabbare tillväxt i vår kärnaffär, säger vd Mats Liedholm.

Säljer restaurangverksamheten – Fazer fokuserar för att växa
Foto: Fazer.

Fazer Food Services är en stor leverantör av måltidsservice i hela Norden med cirka 1 000 restauranger varav 230 i Sverige. Det handlar bland annat om restaurangerna Amica som samarbetar med ett stort antal sektorer och gör mat till daghem, skolor, äldreboenden och sjukhus. Den här verksamheten utgör ungefär en tredjedel av hela koncernen.

Men nu vill Fazer i stället fokusera mer på konsumentprodukter och sin konsumentriktade verksamhet och väljer att sälja verksamheten till Compass Group PLC – en ledande global aktör inom måltidsservice med en omsättning på 26 miljarder euro.

– Vi har inte sett att synergierna mellan vår kärnaffär och restaurang är tillräckligt stora. Då väljer vi att sälja i stället, säger Mats Liedholm till Livsmedel i Fokus.

Men affären är inte en nedmontering – snarare tvärtom. De fem miljarderna skapar stora tillväxtmöjligheter inom snabbrörliga konsumtionsvaror.

– Vi vill fortsätta växa på hemmamarknaden i Finland, ytterligare accelerera utvecklingen i Sverige och i övriga Norden. De pengar som affären inbringar möjliggör en betydligt snabbare expansionstakt.

Rent konkret innebär det bland annat att satsa allt mer på växtbaserade måltider och samtidigt fortsätta att investera i den traditionella bageri- och konfektyrverksamhet – att både förvärva och växa organiskt.

Fazer Food Services totala personalstyrka om cirka 7 000 personer ingår i affärsuppgörelsen. Förvärvet är villkorat av godkännande från EU-kommissionens konkurrensmyndighet.

PONTUS EDMAN/AGNETA RENMARK

 

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Empack2019 Nyhetsbrev